Най-новия филм на Алексей Балабанов „Огнярят” ще може да бъде видян в Дома на киното и Евросинема от 5 октомври

ОГНЯРЯТ (Кочегар)
Русия, 2010, 83 мин.
режисьор Алексей Балабанов
В ролите:
Михаил Скрябин, Юри Мавеев, Айда Тумутова, Александър Мосин, Анна Коротаева

Номинации:
Ника 2011 – Най-добър филм
Asia Pacific Screen Award 2011 – Най-добър сценарий
Ника 2010 – Най-добър филм, режисьор

В по-добри времена якутският огняр Иван Скрябин се е радвал на звездна кариера – бил е сапьор по време на войната в Афганистан, герой на СССР, майор с множество медали на гърдите. Пенсиониран заради жестока контузия, напуснат от съпругата си и преживяващ с мизерната си заплата, той вече обитава своето работно място – огромното подземно мазе на фабриката, където поддържа пещите денонощно. В свободното си време записва своята история, в която разкрива разбиранията си за доброто и злото. Скрябин има любима дъщеря на име Саша. Заедно с дъщерята на друг бивш военен, но настоящ гангстер – Маша, тя държи магазин за кожени изделия. Сред централните фигури в историята е и гангстерът Бисон, който се оказва приятел едновременно на Саша и на Маша, без те да подозират това.

Това е кървава криминална драма в духа на киното пост Тарантино, концентрирана върху най-зловещите аспекти на човешката жестокост, които се разкриват с болезнени подробности от същия режисьор, поднесъл ни „Карго 200”, „Жмичка”, „Брат” и „Брат 2”. В същото време филмът е нежен до сантименталност и всъщност е най-лиричната творба на Балабанов до момента.

Следващите дати за прожекции в Дома на киното са: 6 октомври от 19.00 часа, 7 октомври от 21.00 часа, 8 октомври от 16.45 часа, 9 октомври от 19.15 часа, 10 октомври от 21.00 часа и 11 октомври от 19.30 часа.

Сподели в: