Най-новият филм за археолога Георги Китов излиза на екран

Премиерата на най-новия филм за Георги Китов „Човекът на действието” се състоя на 17 октомври, 2009 г. в Дома на киното в София. На събитието присъстваха заместник министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, Атанас Димитров, режисьор на филма, Диана Димитрова, сценарист и Симона Чаръкчиева от VIVACOM.

„Искрено се надяваме да успеем да насочим общественото внимание към културното наследство на България. Решихме да помогнем за създаването на този филм, за да почетем паметта на един от видните български учени и археолози и да подтикнем младите да приемат предизвикателствата на научните изследвания и да тръгнат по неговите стъпки”, заяви Симона Чаръкчиева, съветник „Корпоративна социална отговорност” във VIVACOM.

„Човекът на действието” представя научните достижения на един от най-успешните археолози на тракийската древност, като целта на неговото създаване е да обедини науката и културата с помощта на филмовото изкуство. Филмът се финансира от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) и VIVACOM.

Георги Китов е български археолог и траколог. През последната четвърт на 20 век прави множество значителни открития за културата на траките. Сред тях са гробниците в Жаба могила при Стрелча, религиозният комплекс край село Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт III в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на IV век пр. Хр.

Автор е на над 200 статии и десетина студии за историята, археологията и религията на траките. За всичките си забележителни постижения през кариерата си като археолог той получава прозвището "Българският Индиана Джоунс". Доктор Китов почива внезапно през септември 2008 г. при разкопките в Старосел.

Сподели в: