Най-награждаваната книга за 2013 г. „Създания от време” на Рут Озеки вече и на български

Писателката Рут живее на остров в Британска Колумбия. Разхождайки се по плажа, тя се натъква на пакет, опакован в найлонови торбички. Вътре открива кутия за обяд с Хелоу Кити на капака, а в нея са побрани стари писма и дневника на 16-годишната Нао Ясутани, която живее в Япония.

Тази странна среща, въпреки делящия ги океан, е като че ли карма. Поне така си мисли Рут, след като започва да чете изповедта на момичето. То разказва за невъзможността си да се адаптира към живота в Япония, след като със семейството си се налага да се премести там от Калифорния. Също и за необикновения живот на своята прабаба, която е будистка монахиня, но е била една от първите жени анархист-феминистки в Япония.

Историята на Нао е записана между кориците на романа „По следите на изгубеното време” на Марсел Пруст – точно това е и основната тема в романа на Рут ОзекиСъздания от време” – сега книгата, която обра голяма част от световните литературни награди, излиза на български с логото на „Милениум”. Преводач е Надежда Розова.

Още преди да се появи по родните книжарници на български книгата на Рут Озеки се сдоби с множество награди и номинации. Тя бе номинирана за Indie Choice award в категорията „художествена литература”, спечели престижните награди Kitschies Red Tentacle и Award Booksellers, и попадна в краткия списък с номинации за Man Booker.

Издателство "Милениум"

Сподели в: