Най-музикантският албум на Джо Кокър

Албумът Hymn For My Soul събира Джо Кокър, притежател на един от най-силно разпознаваемите и иконични гласове в света, с Итън Джонс, един от най-доказаните продуценти. Резултатът от обединението е една от най-завършените продукции на родения в Шефийлд певец досега в неговата дълга и славна кариера. А също така и албум, изсвирен от безспорно най-звездната група музиканти, събирана напоследък в звукозаписно студио.

Между тях са барабанистите Джим Келтнър (неофициално воден за най-добрия барабанист на света, свирил с Джон Ленън и Боб Дилън) и Джеймс Гадсън (освен че е продуцирал класически албуми за соул звездата Бил Уидърс, е свирил барабани за звезди от ранга на Гладис Найт и чак до Джъстин Тимбърлейк).
В албума участват и пианистът на Том Пети – Бенмънт Тенч, бившият кийбордист на Jethro Tull Дейв Палмър, басистът Боб Бабит (член на студийната банда на Motown Records The Funk Brothers през 60-те и 70-те, както и инструменталист в толкова много проекти, че няма да ни стигне мястото да ги изброим), също и изпълнителят на орган Майк Финигън (свирил с Джими Хендрикс за Electric Ladyland). И за да завършим звездния списък, трябва да се кажат имената на бек-вокалите Мери Клейтън (преди част от Raelettes на Рей Чарлс, пяла и за Gimme Shelter на Rolling Stones), Тата Вега, Джулия Уолтърс, нейният брат Орън Уолтър, както и Джим Гилстрап.

Силно вдъхновен от блуса и госпъла, материалът в ‘Hymn For My Soul’ не се побира само в едно десетилетие. Освен класическото парче на Боб Дилън Ring Them Bells, в албума има винтидж песни на Стиви Уондър (You Haven’t Done Nothin’), Джордж Харисън (Beware Of Darkness), както и парче на Джон Фогърти от Credence Clearwater Revival (Long As I Can See The Light).

Има също песни, свързани и със соул легенди като забележителните Арт Невил и The Meters (Love Is For Me), Соломон Бърк (Don’t Give Up On Me) и Пърси Мейфийлд (Rivers Invitation). Но също така има и неща, избрани от близкото минало като парче на групата от Ню Орлиънс The Subdudes (One Word (Peace)), още песен на Анди Феъруедър-Лоу (заглавната Hymn 4 My Soul). Записан в Sunset Sound Studios, ЕлЕй и изсвирен, изпят и продуциран на перфектно ниво, целият материал представя най-добрата работа на Кокър от години насам.

“Много съм благодарен на Итън, че ме отведе в ново пространство. Това е най-музикантският албум, който съм правил от доста време.”, казва Джо Кокър. И чувството очевидно е взаимно, защото Джонс се съгласява: “Не знам как да ви опиша колко хубав, мисля, стана Hymn For My Soul. Нека да кажем просто, че е най-емоционалният и дори духовен проект, по който съм работил.”

Ясно е, че за да усетите албума, единствената възможност от тук нататък е да го чуете сами…

 

Сподели в: