Най-добрият филм на София Филм Фест е от Израел

Международното жури на София Филм Фест 2009 в състав режисьорът Янош Сас (Унгария), председател на журито, Дорон Еран (Израел) – продуцент и режисьор, синът на Апостол Карамитев – Момчил Карамитев, журналистката Елена Йончева и режисьорът Стефан Арсениевич от Сърбия, връчиха голямата награда за най-добър филм на лентата "На баща ми" с режисьор Дрор Захави. Филмът е съвместна продукция между Израел и Германия. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5 000 евро и бе връчена от председателя на журито Янош Сас на режисьора Дрор Захави.

Наградата за режисура се присъди на Йозкан Алпер за неговия филм „Есен” (Турция-Германия). Филмът е емоционално кинематографично пътуване от живота към смъртта. Журито отбеляза с награда и филма „Дзифт” на режисьора Явор Гърдев – за първия филм “noir” в българската кинематография. Наградата Jameson за български късометражен филм се присъди на „Три сестри и Андрей” на режисьорите Борис Десподов и Андрей Паунов – за оригинален, интензивен и вещ прочит на класическата литература чрез анимация. Самият Вим Вендерс, който е гледал родния филм, е поздравил двамата ни режисьори. 

Документалното кино в тазгодишната програма на СФФ също бе отличена с награда. Международното жури за документално кино, което бе в състав Адела Пеева, Павел Щингъл от Чехия и Адина Пинтилие от Румъния, наградиха чешкия филм "Рене" на Хелена Тржешикова за най-добра лента. Този филм улавя самата същност на създаване на документално кино, чрез дълго и задълбочено наблюдение на живота на героя в продължение на 20 години. Резултатът е интимна симбиоза между реалността в живота и киното, демонстрация на истинска любов.

На 13-ия София Филм Фест бяха представени общо 262 (100 игрални, 50 документални и 112 късометражни) филма от цял свят. 228 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

Вим Вендерс представи новия си филм и закри СФФ

Сподели в: