Най-добрият брас квинтет на Италия показва майсторство с музика от Ренесанса до нашето съвремие

ITALIAN WONDERBRASS ще изнесат концерт в „Европейски музикален фестивал“ на 18 май

Най-добрият брас квинтет на Италия ще покаже своето майсторство пред българската публика с музика от Ренесанса до нашето съвремие. Ансамбъл ITALIAN WONDERBRASS гостува с концерт в „Европейски музикален фестивал“ на 18 май от 19:30 ч. в столичната зала „България“.

Квинтетът е създаден през 2006 година и бързо печели признанието на публиката и специалистите, които го определят като „най-добрият млад брас квинтет в света“. В състава участват музикантите Джулиано Зомерхалдер (тромпет), Омар Томазони (тромпет), Хорхе Монте де Фес (валдхорна), Габриеле Маркети (тромбон) и Хавиер Кастаньо Медина (туба). Всеки от тях има активна кариера като солист и член на елитни европейски оркестри като Концертгебау Амстердам, Оркестър на „Ла Скала“ Милано, Национален оркестър на Испания, Гевандхаус оркестър Лайпциг и др.

За изявата си в София ITALIAN WONDERBRASS са подготвили оригинални пиеси за брас квинтет, както и транскрипции на популярни оперни и оркестрови творби. „Ще усетите истинския италиански дух и ще почувствате топлата прегръдка на звука от духовите инструменти, с които за час и половина, изпълнени с музика, ще обиколите Италия и Централна Европа“, споделя в интервю за Classic FM радио Габриеле Маркети – тромбонистът на квинтета. Концертът на ансамбъла ще започне с музика от 16-ти век, създадена от Джовани Габриели и Лука Маренцио. След това идват откъси от забележителния цикъл „Изкуството на фугата“ на Йохан Себастиан Бах, както и адаптирани за квинтета арии от оперните шедьоври „Селска чест“, „Палячи“ и „Бохеми“. Композиции от съвременните автори Л. Бърнстейн и Л. Паул допълват стиловото разнообразие на програмата, а пиесата „Bel Canto“ от Фабиано Фиоренцани е написана специално за състава.

Билетите за събитието са на цени от 10, 15 и 20 лв. Продажба – на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com. Концертът се организира със съдействието на Италианския културен институт. „Европейски музикален фестивал“, представен от „Кантус Фирмус“, е включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор на фестивала е Министерството на културата.
„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие.

Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.

Сподели в: