Най-добрите книги, които излязоха през 2019 година досега

2019 година тепърва започна, но вече излязоха чудесни книги по света. Нека направим един кратък обзор на най-доброто, което бе публикувано до момента.

Навечерието на Холивуд: Ева Бабич и тайната история на Лос Анджелис от Лили Анолик

От игра на гол шах с Марсел Дюшан до танци с Джим Морисън и Ед Руша (да не говорим за обложки на албуми за Бъфало Спрингфийлд и Бърдс – Ева Бабич беше „Момичето от 70-те години на миналия век“. Нейната популярност не се дължи само на мъжете, но и на нейното писане, преди да се превърне в отшелник. Лили Анолик я проследява през 2012 г. и започва да разказва историята й. Тази завладяваща и бляскава биография е със сигурност книга, която търсите.

Изобразяване от Мария Попова

Каква е мярката за добър живот? И каква е връзката между постижение и щастие? Мария Попова е разгледала тези големи въпроси за любимата си платформа Brain Pickings, откакто стартира през 2006 година. През цялото време тя се обръща към това, което трябва да остави траен белег на подобрение в един несъвършен свят.

Черен леопард, червен вълк от Марлон Джеймс

Джеймс описва новата си фантастична трилогия „Тъмна звезда“ като епична „Африканска игра на тронове“. Нямаме никакво съмнение, че крайният продукт ще бъде епичен и също толкова фундаментален, както и неговата награда „Man Booker“.

Убийството на Боб Марли и кървавите конфликти през 70-те години на Ямайка… Този път Джеймс черпи от африканската история и митология, за да разкаже историята на Трекър – ловец, който е принуден да се присъедини към група от осем наемници, за да намери изчезнало дете.

Знаеш, че го искаш от Кристен Рупениан

Без съмнение една от най-очакваните книги от 2019 г. Ако сте пропуснали литературния феномен „Котешка природа“, разказът на Рупениан, публикуван в The New Yorker през декември 2018 г., бързо ще усетите колко точно се изобразява отчуждението на съвременното ухажване и сексуалната динамика в новата й колекция от истории, които случайно й спечелиха 1,2 милиона долара в предварителни продажби.

Нейните разкази най-вероятно ще ви накарат да се свиете на дивана и да не се отделяте от книгата. Ако изпитвате силна емоция от тези истории, не сте единстените. Но помнете, че може да се случи, защото виждате себе си в тях.

Американски шпионин от Лорън Уилкинсън

Какво е необходимо, за да бъдеш добър шпионин, добър любовник и добър американец? Когато Мери Мичъл, офицер от разузнаването на ФБР, получава опасната мисия от Студената война да съблазни Томас Шанкара, харизматичният президент революционер на Буркина Фасо, известен като „Африканския Че Гевара”, тя е привлечена в един неочаквано красив свят. Тя дори започва да се възхищава на комунистическата идеология.

Вдъхновен от реални събития, този шпионски трилър ви хваща за гърлото и не ви пуска до края… А и след него.

Сподели в: