Най-добрата улична храна: Пътеводител с рецепти от цял свят

100 съблазнителни кулинарни рецепти от 55 страни, събрани в книгата "„Най-добрата улична храна: Пътеводител с рецепти от цял свят“ на Lonely Planet от кулинарния журналист Том Паркър Боулс (Издателство "Вакон")

Обичате да пътувате, обичате да опознавате местните обичаи, обичате да се потапяте в автентичната атмосфера на мястото, на което сте? Храненето е един от най-свързващите ни феномени. А уличната храна е хапка от живота на различните култури, парадната врата към неподправения бит. Някъде между ресторанта и дома са нравите на ежедневието, на дребните удоволстия, които дебнат зад всеки ъгъл – буквално.

В това зашеметяващо вкусно четиво ще откриете 100 съблазнителни ястия от 55 страни по цялото земно кълбо, подробни рецепти в три различни категории на трудност, произхода, историята, културния контекст на консумацията, начина на ядене, къде да го намерите и колко приблизително би ви струвало това удоволствие. Освен с изкусителни снимки рецептите са придружени и със специфични съвети и възможни вариации.

От малко познати кулинарни шедьоври до любими популярни ястия – разнообразието в тази книга ще задоволи всяка прищявка. Ще се натъкнете на множество любопитни подробности като например разгорещения спор за произхода на фалафела, който продължава и до днес; изобретателния дух на кубинската песо пица; както и толкова подробно описание на начина, по който да отхапете турския балък екмек, че действително ще усетите как по езика ви се разлива главозамайващото съчетание на сочни аромати.

Отдайте се на апетитно околосветско пътешествие с това уникално съчетание от култура и гастрономия.

Автор:
Том Паркър Боулс
Том е кулинарен журналист. Списва колонка в седмичника The Mail on Sunday, а също така е кулинарен редактор на сп. Esquire и сътрудник на сп. Departures. Първата му книга E Is for Eating: An Alphabet of Greed (2004) [„Я като ядене: Азбука на лакомника“] има голям успех в кулинарните среди. Втората му книга The Year of Eating Dangerously (2006) [„Годината на опасната храна“] съдържа необичайни и екзотични рецепти от цял свят. Третата му книга Full English: A Journey Through the British and Their Food [„Английска закуска: Пътешествие през Британия и нейната кухня“] е издадена през 2009 г., а през 2010 г. печели наградата на Гилдията на кулинарните журналисти в категория „Британска кухня“. Последната му книга е Let’s Eat (2012) [„Хайде да ядем“]. В нея Том Паркър Боулс е събрал любими рецепти от цял свят, претворени в собствената му кухня. Том е известен също като един от водещите на предаването Market Kitchen по канал Good Food от 2007 до 2010 г. За да не си развали фигурата с толкова ядене, Том веднъж отишъл на фитнес, но за съжаление, спортът не се отразил добре на крехката му физика.

Отзиви:
„Пътеводителите на Lonely Planet са чисто и просто единствени по рода си.” – New York Times
„Задължително четиво както за любителите, така и за опитните пътешественици и майстор готвачите.” – Leite’s Culinaria