Най-добрата реклама за женски успех – в спектакъла "Тирамису"

Тирамису” в Театър "София" е пиеса за еманципацията, но не само за нея; за 7 красиви, модерни, млади, делови жени, които работят по 12 часа на ден в рекламна агенция, преследват кариера и жадуват за любов. Те отлично познават правилата на професията си и се справят блестящо с всяка рекламна кампания, но не са толкова успешни в личното си щастие.

Всекидневно във фокуса им са клишетата на успеха – кариера, власт, пари, кола, собствено жилище, готин съпруг или любовник, секс в огромно количество. Носят маркови дрехи, но животът им е менте. Щастието им е полущастие, любовта им – полулюбов:

„Не ме пуснаха в рая. Върнаха ме, но не ми казаха как да живея” – сънува едната героиня.

Хем са щастливи, хем не са. Абортирало щастие.

В края събличат скъпите си маркови дрехи и остават по още по-скъпото си марково бельо, извикват „Аз съм истинска”, но това изобщо не е вярно. Истински са само етикетите на дрехите, чантите и обувките им.

"Първо работата, после удоволствието!" е техният девиз, но им трябват обезболяващи с шепи, за да понесат болката от неслучилата се любов и несбъднатите мечти.

Спектакълът е пълен със смях и много тъга. Играта на всички актриси е просто перфектна. Сценографията е великолепна – символи и метафори са навсякъде.

Пиесата не дава рецепта за женско щастие – всеки трябва да да си я напише сам.

За автора:
Йоанна Овшанко е родена през 1974 г. За сега има само една пиеса – „Тирамису”, която е поставена за първи път в Лаборатория за драма/Студио Буфо във Варшава през 2005 г. с режисьор Алдона Фигура и се играе с голям успех и до днес. Пиесата е плод на лични преживявания на Овшанко като рекламен агент – работила е три години в мощна агенция и познава този нов модерен начин на живот.

Екипът:
"Тирамису" от Йоана Овшанко
Превод: Марияна Минковска
Реж.: Николай Поляков
Сценография: Огняна Серафимова
С: Лилия Маравиля, Силвия Петкова, Мила Банчева, Дария Симеонова, Йоанна Темелкова, Луиза Григорова, Снежина Макавеева

"Тирамису" може да гледате в Театър "София" на 17 декември, 2013 г. и на 14 януари 2014 г., а скоро очаквайте и съвместния конкурс-игра на Театър "София" и Kafene.bg в тематиката на "Тирамису".

Сподели в: