#НаЖивотОтСофия – кратки, градски разкази от Александър Шпатов

На 1 септември предстои да излезе сборникът с кратки градски разкази #НаЖивоОтСофия от Александър Шпатов ("Колибри", стр. 176) – едно от най-често спряганите имена на новата българска литературна сцена. Премиерата на книгата ще бъде в Созопол, на 2 септември, от 20 ч. в Художествената галерия в Стария град, в рамките на Аполония 2014. Ще присъства лично авторът.

Винаги съм живял в София, споделя Шпатов, няма за какво друго да пиша, освен за града ни. Роден е в Окръжна болница през 1985 г. Учил е в Младост (Американския колеж) и Северното крило на Ректората (Юридическия факултет). Живее зад Орлов мост. Първия си сборник Бележки под линия (2005) издава, когато е на 20. Следват Разкази под линия (2008) и Календар с разкази (2011). Работи точно над гръмналия миналата година китайски ресторант и може би именно затова възстановява образа му в един от разказите в новата му книга. Пътува често, но винаги няма търпение да се върне. Готов е да опровергае всеки, който казва, че София не била България.

#НаЖивоОтСофия ще съдържа 20 ударни софийски разказа, писани от Шпатов през последните три години. През тях – уверява ни авторът – човек ще може да изживее София както никога досега. Освен на български, през октомври сборникът ще излезе и на английски език, за да могат и чуждестранните посетители на столицата да я прочетат през очите на хората, живеещи тук. 

Екипът на „Колибри” подготвя и смартфон приложение, разработено въз основа на култовия текст Да изживееш този град, включен и като въведение към сборника. Всеки, посетил местата от списъка, ще може да се отбелязва чрез приложението. При събрани достатъчен брой локации, потребителят ще получи възможността да си свали електронните версии на книгата безплатно.

Проектът #НаЖивоОтСофия е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата – 2019 г.

Прочетете още
„Непосилната лекота на битието“ от Милан Кундера
"Хартиеният принц" – роман за деца и възрастни от Владислава Войнович

Сподели в: