Над 60% от децата в София между 6 и 12 години знаят кой е Моцарт

62% от децата в София между 6 и 12 години знаят кой е Волфганг Амадеус Моцарт. Резултатите са от непредставително проучване сред 150 деца, проведено по инициатива на проекта „Класически бивалици” за популяризиране на класическото изкуство сред младите в страната. Всички 93 деца, отговорили правилно на въпроса „Кой е Моцарт?” са получили покани за пилотните представления по проекта, днес 25 юни 2012 г. – операта „Бастиен и Бастиена" от Моцарт и кантата „Училищният директор“ от Телеман в „детски“ вариант. Любознателните деца са наградени и със специални грамоти от организаторите на „Класически бивалици” за познанията си в сферата на музиката.

„Допитването до децата на такава възраст за личността на Моцарт беше забавно предизвикателство. Резултатите ни изненадаха приятно и ни стимулират да продължаваме да популяризираме класическата музика сред малките. 93 от 150 деца посочиха Моцарт като музикант или композитор, като за почти половината от тях не се наложи да задаваме и три възможни отговора, от които да избират,”споделиха организаторите на проекта „Класически бивалици”.

Непредставителното проучване, направено измежду 81 момичета и 69 момчета в София, сочи че най-много правилни отговори дават децата между 8 и 11 години. Целта на допитването е подрастващите да се запознаят по интересен начин с личността на Моцарт, както и да привлече вниманието на малки и родителите им към дебютното за столицата представление на операта за деца. За да могат постановките на „Бастиен и Бастиена” и „Училищният директор” да са атрактивни за всички възрастни, са се погрижили диригентът Георги Патриков, режисьорът Христо Симеонов, свежият оркестър MozArt. В главните роли на комедийните опера и кантата са Неда Атанасова (сопран), Кирил Шарабов (тенор) и Илия Илиев (бас) – музиканти, които все още пазят детския си дух.

Проектът „Класически бивалици“ е съфинансиран от Столична програма “Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.

Билети за представянето на адаптираните кантата „Училищният директор“ и опера „Бастиен и Бастиена“ се продават на символичната цена от 5 лв. и могат да бъдат закупени днес непосредствено преди представлението в зала „Биад” или от касите на Ticketstream, Eventim и Ticketsbg.com в цялата страна.

Входът за децата до 12 години е свободен, единственото условие е да са с пълнолетен придружител.

Още по темата:

Представят операта „Бастиен и Бастиена" на Моцарт адаптирана за деца в София

Сподели в: