Над 60 деца завършиха успешно класовете по перкусии и латино танци с Лили Йончева и Алфредо Торес

Повече от 60 деца взеха участие в първите по рода си образователни класове по ударни инструменти и латино танци, водени от перкусионистката Лили Йончева и салса гуруто Алфредо Торес. Занятията се проведоха за първи път тази година и бяха част от календара на културните събития на Столична община за 2013 г. в рамките на проекта „Децата на София свирят и танцуват с A to Jazz” и съпътстваща програма на третото издание на A to JazZ Festival. Тази година музикалното събитие се проведе между 28 и 30 юни в Южен парк 2, зад басейна Спартак и бе посветено на латино джаза.

Уъркшоповете на Лили Йончева и Алфредо Торес се провеждаха и през трите фестивални дни. На 28 и 29 юни, точно в 10 часа, десетки деца на възраст буквално между 2 и 20 години се събираха на поляната сред прохладната зеленина на фестивалния парк зад басейна „Спартак”, нетърпеливи да научат първи стъпки в салса, меренге, чачача и тънкости на ударните иснтрументи джембе, маракаси и каубел. Изключение беше 30 юни, когато поради лошото време занятията се проведоха в Национално музикално училище „Любомир Пипков”. На импровизираната сцена малчуганите проявиха изключителна дисциплина и усърдие при усвояването на учебния материал. За край на образователната програма бе предвидено гала представление, в което след интензивни репетиции участниците в двата уършопа да демонстрират придобитите знания и умения.

На 30 юни на ефектно представление на голямата сцена на музикалното училище класът на Лили Йончева изпълни ефектна комбинирана композиция по ударни инструменти, а подопечните на Алфредо Торес взеха ума на присъстващите си родители с горещ танц, съчетаващ всички преподадени техники. За успешното си завършване на уъркшоповете децата бяха възнаградени със сертификати, подписани лично от Лили Йончева и Алфредо Торес.

Организаторите на A to JazZ Festival вярват, че големият интерес към образователните класове ще ги превърнат в традиция, която ще се утвърди през следващите години и ще събира все повече деца, желаещи да се докоснат до магията на музиката и танца.

Сподели в: