Над 300 автентични експоната – в международната изложба "Воини на свободата"

Международна изложба "Воини на свободата" ще бъде открита в Парк-музей на бойната дружба "Владислав Варненчик” – Варна на 27 юли 2008 г. от 17 часа. Тя се посвещава на 130-та годишнината от Руско-турската война (1877 – 1878 г.) и освобождението на град Варна на 27 юли 1878 г. – последния ден, в който в българска крепост е имало османска войска.

Изложбата показва за първи път войната с участието на два руски музея и Националния военноисторически музей – София, който съхранява най-много културно-исторически реликви, свързани с Освободителната война.

За първи път у нас гостува Музейно обединение "Музей за история на Москва” с непоказвани досега в България реликви, а Държавният исторически музей на Русия – за втори път. Над 300 автентични експоната проследяват развоя на войната, която възстановява българската държавност.

Изложбата пристига от София, където бе открита през май 2008 г. в навечерието на Деня на славянската писменост и култура. Тази дата е избрана като знакова, защото именно славянската писменост и култура ни обединяват и запазват нашата идентичност.

Акценти в изложбата са знамената на българските опълченски дружини – Самарското знаме и знамето на Горнооряховските въстаници от 1876 г., което по време на войната става знаме на 4-та дружина на Българското опълчение и има славен боен път. Особен интерес представлява и знамето на четата на дядо Жельо, което e единственото запазено знаме на доброволческа чета в помощ на руските войски. Изложени са също пет руски и две румънски военни униформи, трофейното знаме от Софийския конак, трофейни хладни и огнестрелни оръжия.
Ценен експонат е мундирът на пленения на 9.01.1878 г. при Шипка-Шейново Вейсел Паша.Със свои лични вещи са представени 36 български опълченци.

От системите огнестрелно оръжие, участвали във войната, могат да се видят пушки и карабини: "Крнка”, "Бердана” №1 и "Бердана” №2, "Пибоди” и "Драйзе” (карабина), "Хенри-Уинчестър”, пехотна пушка "Шаспо”, револвери "Смит и Уесън”, "Галант” и "Колт”; различни образци на хладно оръжие: шашки, саби (хусарски, кирасирски, драгунски, кавказки и казашки), тесаци, улански пики, сръбски и австро-унгарски саби.

Сред експонатите са и лични вещи на княз Александър I Батенберг, поручик от 8-ми Вознесенски улански полк по време на войната – руски мундир и шинел от войната, лично оръжие, сребърна табакера – подарък от руския император Александър II, далекоглед, самовар и др.

Изложбата ще продължи до 10 септември 2008 г.

Сподели в: