Над 30 състава ще се надсвирват на джаз фестивала в Банско

Единадесетото издание на международния джаз фестивал в Банско ще надмине миналогодишното, което беше юбилейно, заканват се организаторите на събитието. Всеки ден от 8 до 13 август 2008 г. любителите на хубавата музика ще са щастливи да гледат по 5 – 6 състава.

Музикалният форум, който събира участници от над 16 държави, е уникален с това, че големи имена като Фреди Кол могат да се слушат без пари в подножието на Пирин. Спонсорите  са сред най-големите български фирми и  само на тях се дължи   възможността банскалии и хилядите туристи да са привилегировани да не плащат. Твърди се, че ако тази програма се слуша на някои от фестивалите в Европа, зрителите биха дали най-малко по 1000 евро.

Ето защо на сцената на централния площад в Банско се събира  многобройна публика. Този площад вече отесня – и зрителите са много, и изпълнителите, казва Катя Карагяурова, управител на агенция "БГ Саунд Стедж”. Така че се престрашихме за следващата крачка – втора сцена в двора на най-големия хотел в Банско – "Роял Тауърс”. Там концертите ще започват по-рано, няма да се застъпват със сцената на площада, за да не караме зрителите да съжаляват за пропуснатото. Вече имаме планове какво повече да направим и през следващата, че и през по-следващата година, за да не бъде фестивалът никога в застой, допълва тя.

Безспорен номер едно в тазгодишната програма е легендата на джаза Фреди Кол, който ще свири на 10 август. По-малък брат на Нат "Кинг” Кол, Фреди  не е негово подобие, а без съмнение блести със собствената светлина. Докато пее и свири на пианото, дрезгавият му глас въодушевява публиката и тя пее заедно с него големите и незабравими стари хитове.

Сред бисерите тази година е екзотичната Джованка Остияна от Карибите. Освен певица тя е актриса и известен в Холандия  модел. На фестивала ще представи албума си със заглавие е Subway Silence. Записан е в стил нео соул, соул и хип-хоп. Това е музика, която те кара да се чувстваш добре с pop, soul, jazz, motown и hip hop. Медни камбанки и пиано са смесени дръзко с новите beats и samples от двамата продуценти на албума – Бени Сингс и Дин Типет. Като резултат се получава необикновена и разнообразна музика, която се харесва на всеки. Без съмнение Джованка ще препълни и новия "Суингингхол” на плажа в Лозенец на 14 август с любители на ритмите и красотата.

Йоахим Менцел е едно от лицата, които оформят високата класа на полския джаз. Той ще свири на сцената на площада на 9 август.  Менцел активно композира, свири в различни формации и понякога изпълнява музика, определяна като съвременен госпъл. През 2006 г. написва джазовата кантата “Любовта всичко ми обясни” по текстове на Карол Войтила. Музиката на Менцел се различава много от джазовите стандарти, защото той се движи в различни музикални области, включително  етно и съвременна музика.

Съботата (9 август) ще завърши с формацията  "Израели етникъл ансамбъл”, чиято солистка Талия се отличава  с оригиналност и темперамент. Тогава на площада ще отекне музика, комбинирана главно от източно-европейски, балкански и цигански музикални традиции. Творчеството на ансамбъла е повлияно от културата на имигрантските общности в Израел и събира заедно балканската музика със звуци от Мароко, традиционна руска музика, ритми от Арабия и Средния Изток. Представленето му е уникална вселена от разнобразна и пъстроцветна музика, отражение на израелската култура.

Неделята (10 август) е белязана от още един чуждестранен състав от висока класа – Московският ViolinJazz квартет "Денис Шулгин”. Квартетът разкрива нови инструментални възможности пред цигулката. Ерудицията на музикантите позволява да обогатят традициите на виртуозната цигулкова школа от епохата на Паганини със съвременно звучене, ритми и синтез на електроника и акустика. Техният репертоар се простира от Джорж Гершуин, Глен Милър до Майлс Дейвис и съвременен джаз рок.
 
Интерпретации на тема "смесване на звуци и стилове”  от цял свят се правят изключително успешно от още няколко състава – белгийския "Ветекс”, гръцкия "Палерия” и холандската група "Тархана”, на която специален гост е виртуозът на кавала Теодосий Спасов.

Създаден като брас бенд от 19 изпълнители главно на духови музикални инструменти: флейта, кларинет, саксофон, тромпет, тромбон, туба, перкусии, цигулка и аккордеон,  ”Ветекс”  въвлича в своеобразно пътешествие из пъстрото музикално стилово мноогобразие на различните култури. Със смесването на лудешки пънк рок енд рол, клезмер, тарантела, балкански и латино ритми "Ветекс" въплъщават своята приказна представа за света и отправят своето послание  да забравим  физическите граници, политическите проблеми и за това колко хубаво е да се учим от другите и колко лесно може да бъде това.

Групата "Тархана” носи името си от традиционната анатолска супа. Твърди се, че тя е била любимото ястие на султана. Музиката си групата приготвя от източно-европейски и централно-азиатски ритми, в които е прибавена щипка ориенталски звуци  и "Тархана” я поднася с малко градски привкус и умерена доза джаз. "Тархана" се състои от музиканти, живеещи  в Амстердам и е основана от перкусиониста Шаин Дюринг. Миксът на тези старинни музикални култури става, като се използват най-модерните технически средства. Така се получава съвременно ърбан звучене, което лесно грабва сърцата на слушателите.

"Палерия” е група от музиканти експериментатори, всеки от които виртуоз на своя инструмент. Общата им цел е да модернизират старинна музика, използвайки електрониката като начин за осъвременяване. В Банско те ще представят своето аудио-визуално шоу, което включва смес от традиционна музика от Средиземноморието  и западна електроника, танци и светлинни ефекти. Те наричат това уърлд електро, като и двата стила са хармонично обединени.

И в българските групи, както е световната тенденция напоследък, джазът е смесен с други стилове и възприемането му е по-лесно. Българската чил аут-банда Mind Trips – любимка на младото поколение, ще се представи на новата сцена "Роял Тауърс”. Стилът й е  смесица от чил-аут, дръм енд бейс, хип-хоп и малко джаз.

За оригиналната Нона Йотова казват, че сигурно така пеят самодивите. Корените на нейния оригинален, самобитен и неподражаем стил, са в историята и митологията на българските земи. Около талантливата изпълнителка се сформира група, станала популярна като "Нона бенд”. В нея свирят едни от най-добрите български музиканти – Дани Милев, Михаил Шишков, Калин Вельов, Михаил Йосифов, Вълчан Вълчанов. Към тях тази година ще се присъедини перкусионистката Лили Йончева, която ще покаже уменията си на индийска табла.

Нашумелият напоследък Стоян Роянов – Я_YA ще импровизира в събота (9 август) на новата сцена. Ще му акомпанира бендът “Yes or No“. Роянов е особен вид изпълнител – певец и кларинетист, чиято оригиналност на стила, звука, думите и облеклото го прават привлекателен особенно за младата публика. В допълнение към колорита на звученето са и специфичните вокали на странен езиков жаргон – лично негова измислица – смес от български, английски, цигански, която Я_YA сътворява.

Разбира се, фестът няма да е истински, ако на сцените в Банско не присъстват и големите българските джаз звезди – Милчо Левиев, Васил Петров, Камелия Тодорова, Стефка Оникян и Биг бендът на Българското национално радио. По традиция той ще открие фестивала, а се очаква сред неговите солисти да бъде и холивудската звезда Бен Крос.

Още за джаза

Сподели в: