Над 200 чуждестранни гости ще посрещне София Филм Фест

Остават броени дни до откриването на най- значимия кинофестивал в България за 2009г. Над 200 гости ще присъстват на феста, съобщи на пресконференция неговият директор Стефан Китанов. Специален гост на 13- я София Филм Фест, както вече е известно ще бъде британският актьор, комик, сценарист и пътешественик Майкъл Пейлин. Той ще получи наградата на София на Столична община за цялостен принос към киното и телевизията. Награда на общината за принос ще бъде връчена и на българския режисьор Никола Корабов, известен с филмите "Тютюн", "Иван Кондарев", "Орисия", "Копнежи по белия път".

Британското кино ще е основният акцент в програмата на кинофеста, като едно от най- чаканите заглавия е филмът "В Брюж" с участието на Колин Фарел, който е на снимки в София. За филма ирландецът бе награден през 2009г. със "Златен глобус" за комедийното си превъплъщение. Британската програма включва и един от най- успешните за 2009г. филми "Беднякът милионер" на Дани Бойл. Неговата прожекция на феста може да видите на 10 март от 19. 30 часа в зала 1 на НДК.

13-ият София Филм Фест ще се състои от 5 до 15 март 2009 в София с допълнителна програма от 16 до 22 март в София, Пловдив и Бургас. Програмата на фестивала съдържа над 90 игрални, 40 документални и 60 късометражни филма. Те ще бъдат представени в следните традиционни за фестивала рубрики:

Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм)
Специални премиери
Европейски екран с фокус върху Британското кино
Ново българско игрално кино (награда КОДАК)
Българско късометражно кино (награда JAMESON за късометражен филм)
Балкански конкурс

София СинеЛинкс Сараево представя кино от Русия и Турция
Световен екран
Ретроспективи на режисьорите Джим Джармуш и Зигфрид
Документална програма

Международното жури с председател унгарският режисьор Янош Сас ще определи основните награди на феста.

По традиция балканското кино има запазно място в програмата на СФФ, като са представени водещите филми от региона. “Сняг” на младата Аида Бегич (носител на Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан) е за почитателите на доброто балканско кино.  Сред балканските акценти са и новия филм на словенеца Дамян Козоле – “Завинаги”, хърватския “Ничий син” на Арсен Остоич, “Турнето” на Горан Маркович, “Сълзи за продан” на Урош Стоянович. Специално за прожекцията на филма “Моят Марлон и Брандо” в София ще пристигне изпълнителката на главната роля – Айджа Дамгачъ (носител на Сърцето на Сараево за най-добра актриса) и режисьора Хюсеин Карабей.

Документалната програма на СФФ ще включва около 20 пълнометражни филма. Тази година селекцията е поверена на двама от най-талантливите млади български документалисти – Андрей Паунов (“Георги и пеперудите”, “Проблемът с комарите и други истории”) и Борис Десподов (“Коридор 8”).  За първи път на фестивала ще бъде представен международен документален конкурс, включващ 10 заглавия избрани от Паунов и Десподов. Председател на документалното жури е известния режисьор и продуцент Адела Пеева. Сред предложенията за българскo документално кино са филмите “41 грдауса по Азарян” на Лилия Абаджиева, “Куба е музика” на Илиян Джевелеков, “Мост на стената” – музикално-документален поглед към музиката на Николай Иванов и група “ОМ” на Константин Занков, „Севт Безсмъртният” на Златина Русева, “Джазта-праста” на Андрей Слабаков, филмът на Атанас Киряков „Иван Кирков или Да се спасиш в спомена”, трилогията на Малина Петрова „Приключено по давност”.

Фестът ще бъде закрит на 15 март 2009г. от специалния гост – режисьора Вим Вендерс и групата БАБА ЗУЛА.

"Козелът" на Георги Дюлгеров ще открие "София Филм Фест"

Елена Йончева е в журито на София Филм Фест 2009

Сподели в: