Над 200 живописни и скулптурни творби в НГЧИ

От месец март 2008 година Националната галерия за чуждестранно изкуство отново откри за посетители  своята постоянна експозиция на  третия етаж, където през последните два месеца преминаха с огромен успех  две гостуващи изложби.

Зрителят отново ще има възможността да преоткрива и да общува с изложените над 200 живописни и скулптурни творби на автори като Хенри Мур, Ренато Гутузо, Корнелиу Баба, Бернар Бюфе, Карло Кара, Хосе Кабайеро, Барон Рьонуар и Ив Брайер, Кармело Гонзалес  и още много автори, очертаващи сложна и многообхватна картина на изкуството на двадесетото столетие.

Творбите, добре познати като цяло, в последните години са допълнени или на места пренаредени, в търсене на нови съотношения и гледни точки към цялостната експозиция, която не е подчинена на определен хронологичен и художествено-исторически принцип. В непосредствения допир до различни  творчески позиции, до широкия тематичен обхват и пластичното многообразие, се открива богат спектър от многозначно осмисляне на реалността, пречупена през погледа на художника.

Сподели в: