Над 150 000 души видяха Земята отвисоко

Остава една седмица до закриването на изложбата “Земята отвисоко”, която продължи два месеца в София и привлече рекорден брой посетители. Фотографиите на Ян-Артюс Бертран ще бъдат демонтирани от “Моста на влюбените” тази събота, за да продължат своя световен гастрол в Нова Зеландия.

Хималаите, Рио де Жанейро и Мароко са местата на планетата, които най-силно впечатлиха българската публика по време на изложбата “Земята отвисоко – Фотографски портрет на планетата от Ян Артюс–Бертран.

Рекордният брой посетители, който уникалната изложба на открито успя да привлече в България – повече от 150 хиляди души за по-малко от два месеца, се дължи на забележителния начин, по който френският фотограф говори за проблемите с опазването на природата на нашата планета. Със 117 широкоформатни фотографии, заснети във въздуха, посланието на Ян Артюс-Бертран успя да докосне и своята българска публика. Посетителите на изложбата коментираха: “Разполагаме само с една планета. При това една много красива планета…” “Седях пред топящия се ледник в Аржентина и без да се усетя, заплаках от безотговорността на човечеството, която заплашва да унищожи красотата, а след това и себе си…” – сподели 26-годишен софиянец след досега си с фотографиите на Ян Артюс–Бертран.След престоя си в София, фотографиите на Ян Артюс-Бертран се отправят към Нова Зеландия, където ще продължат да носят посланието за живот в хармония с планетата и нейната природа.

Освен заради философията на устойчивото развитие, една от основните причини списание 1 да се заеме с мащабния проект “Земята отвисоко” е промяната на градската среда в нова, по-красива и най-вече по-приветлива за своите обитатели. Списание 1 продължава да поддържа своята активна гражданска позиция и след приключването на изложбата.

Сподели в: