Над 100 театрални критици от цял свят ще участват в конгреса Театърът и хуманизмът в днешния свят на насилие““

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов даде пресконференция по повод 24-ия конгрес на Международната асоциация на театралните критици (МАТК), който ще се състои в София от 14 до 19 април. Темата на форума, организиран от Министерството на културата и  под патронажа на проф. Стефан Данаилов, е "Театърът и хуманизмът в днешния свят на насилие".

 „Организирането на конгреса е инвестиция, която ще се върне многократно. Това е възможност нашият театър да се отвори отново към света – след дългогодишно прекъсване – от домакинството ни на Театъра на нациите през 80-те години”, посочи проф. Стефан Данаилов. Министърът на културата ще връчи наградата "Талия" на МАТК на режисьора Жан-Пиер Саразак (Франция). Той е сред специалните гости заедно с почетния председател на Международния театрален институт Марта Коание (САЩ).

 Български режисьори, между които Крикор Азарян, Маргарита Младенова, Лили Абаджиева и Явор Гърдев, представят идеите си за театъра във филма "Черна кутия" на Владимир Люцканов. Продукцията ще бъде показана по време на конгресната седмица в специалния Ден на българския театър. Участниците – около 100 делегати от Европа, Азия и Америка, ще видят също филма "И театърът пътува… ", посветен на 100-годишнината на Народния театър "Иван Вазов". Това съобщи Красимира Филипова, директор на дирекция "Театър, вариететно и цирково изкуство" в Министерството на културата. Свои пиеси в превод на френски и английски ще представят Теодора Димова, Яна Добрева, Юрий Дачев, Ина Божидарова и други наши драматурзи.

 В Деня на българския театър – 17 април, ще говорят проф. Маргарита Младенова и проф. Младен Киселов, който пристига специално за конгреса от САЩ. Двамата наши режисьори са основни докладчици на форума заедно с колегите си Алвис Херманис (Латвия) и Дейвид Едгар (Великобритания) – почетни гости на конгреса. Доклад за състоянието на българския театър ще изнесе театроведът Виолета Дечева.

 „Такива форуми водят до много покани, тъй като голяма част от критиците са селекционери на международни фестивали”, каза театроведът Калина Стефанова – директор симпозиуми на МАТК. 
„Връчването на Европейските театрални награди в Солун, откъдето ще дойдат много от участниците, се анонсира като преамбюл на конгреса в София”, отбеляза още Стефанова.

 Заседанията ще са в гранд-хотел "София". В шестте конгресни вечери делегатите ще имат възможност да видят шест спектакъла, включени във "Витрина на българския театър" – "Хъшове" в Народния театър "Иван Вазов", "Мъртвешки танц" в Театрална работилница "Сфумато", "Макбет" на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов"- Смолян – в Народния театър, "Каквото направи дядо. . . " – в Театър 199 "Валентин Стойчев", "Ритъм енд блус" в Малък градски театър "Зад канала".

Между докладите, които ще бъдат изнесени, са "В преследване на толерантността – съвременната значимост на трилогията "Орестия" на Акико Тачики (Япония), "Насилието в съвременния театър – реторика и етика" на Аглика Стефанова (България), "Ново писане и груб език" на Жорж Бану (Франция), "Зрялост и улегналост в театъра: Хуманистична алтернатива на насилието, на вечната младост и забързаността на съвременния живот" на Иван Меденица (Сърбия), "Времето се обърка. Прокълнати ли са критиците по рождение да върнат нормалния му ход?" на Калина Стефанова (България), "Театър без насилие в общество на насилие" на Катаюн Хосейнзаде Салмаси (Иран), "В памет на Ана Политковска – или колко е важно да бъдеш сериозен" на Маргарета Сьоренсон (Швеция), "Развлекателната стойност на страданието" на Мати Линавуори (Финландия).

За съвременните американски драматурзи и арабско-израелския конфликт ще говори Ранди Джинър (САЩ). Как се налага насилието като тенденция ще проследи Саня Никчевич (Хърватия). Валда Чакаре (Латвия) ще постави въпроса какво е представянето на насилието – терапия, развлечение или предизвикателство.

Сподели в: