Над 100 събития на 70 локации в пловдивската "Нощ на музеите и галериите"

На 20 и 21 септември за девети път Пловдив става домакин на "Нощ на музеите и галериите".

Изкуство, история, срещи и хиляди хора из улиците на Пловдив са запазените знаци на фестивала и тази година, както и традицонния свободен достъп за всички локации от програмата. Публиката да се приготви за много изложби,  премиери, танц и пърформанс, литература, филмови прожекции, а за първи път – и присъствие на големи национални фестивали. Тази година участващите проекти са над 100, разпределени в 70 локации из целия град.

Прогмата традиционно е изградена от три основни модула – „Музеи и галерии“ (тази година тук са всички общински пловдивски музеи – Регионалният исторически музей, Регионалният природо-научен музей, Регионалният исторически музей, Регионалният археологически музей, както и Градската художествена галерия, заедно с частни галерии като Аспект, Жорж Папазов, Филипополис, Резонанс, Ромфея, А+, Сариев Contemporary, Пиронеса и др.), „Култура и клуб” (участниците са алтернативни пространства за култура и изкуство, като едно от ключовите театрални събития за „Нощта” спектакълът-шествие „Възвишение” ще бъде част от тази програма, представен от Драматичен театър – Пловдив, както и проекти на създателите на шоколад Гайо, Икономическата библиотека, Петното, Радио Пловдив, книжарница „Хеликон”,  аrtnewscafe и др.)

За първи път тази година в програмата „Град и публични пространства“ ще бъдат представени фестивали и събития, които не са се случвали в града. Като съорганизатор, фондация „Америка за България“ ще презентира на пловдивска територия селекция от най-добрите си събития: филмовият фестивал „So Independent“ ще се включи със специална кино прожекция, така също и музикалното участие на „A to Jazz“,  Reporteen, танцов спектакъл на компанията „Derida Dance“, както и проектите на Център „Alos“ и „Easy Art“.
Списание „Едно” ще презентира два от своите фестивала – Sofia Design Week и Sofia Architecture Week. Част от „Град и публични пространства“ са и изключително интересните проекти Алтернативната карта на Пловдив, проектът на Сдружение „+“, Фонотека Електрика и Phormatik Visual Lab и др.

За първи път тази година няколко културни института и посолства ще се включат в  програмата на „Нощта” (в програмата „Град и публични пространства“) със собствена програма. Британският съвет ще представи проекта „FameLab“ с локация Античния стадион на Филипопол, Чешкият културен институт ще представи проекта на Ян Хубелт на улица „Отец Паисий” 5, а Полският културен институт ще ни запознае с музикантите от DAGADANA на сцена пред artnewscafe. Посолството на Израел ще представи концерт на Амир Гвирцман, Посолството на Австрия ще включи с проекта на Мартин Щурм с локация Небет тепе, а Посолството на САЩ – с проект на световноизвестните  Оливия Робинсън и Джеси Стайлс със сайт-спесифик инсталация на Античния стадион на Филипопол. 

За всички посетители на „Нощта” ще бъде създаден Инфо пункт –  специален проект на младите архитекти от Пловдив – Студио 8 ½ , а благодарение на VIVACOM  Фонд ще има и безплатен wi-fi интернет из няколко основни улици в Пловдив. Началният час на програмата и в двата дни е от 19:00 до 01:00, а детската програма стартира в 16:00 часа.

Сподели в: