Над 100 поети се борят за националната награда „Добромир Тонев”

Над 100 поети се включиха в Първия националния конкурс за поезия в памет на Добромир Тонев (1955–2001). „Интересът е огромен, и днес, понеделник, продължаваме да получаваме стихове от цялата страна”, съобщиха организаторите като подчертаха, че поетичната напревара е анонимна. В четвъртък, 17 март, приключи крайният срок за изпращане на творби, но е валидна датата на пощенското клеймо върху плика.
Литературният конкурс на Академия "Добромир Тонев"  е първи по рода си и e организиран с подкрепата на Община Пловдив – Дирекция „Култура“, Дружество на писателите – Пловдив, мол „ГАЛЕРИЯ ПЛОВДИВ“.

Жури в състав: проф. Огнян Сапарев, Тодор Чонов и Станислава Станоева ще определи кой автор най-много заслужава да вземе приза на името на забележителния пловдивчанин, който напусна света на живите преди 10 години. За него Антон Баев, един от неговите талантливи ученици и близки приятели, написа, че е Принцът на поезията и Последният бохем. Ще бъде присъдена и специална награда за творба, посветена на Добромир Тонев – уикенд за двама в хотел в Банско.

Имената на наградените поети ще станат известни по време на литературната среща в памет на Добромир Тонев. Тя ще се проведе на 24 март, четвъртък, от 18.30 часа, в книжарница „Форум” на 3-ия етаж в мол „Галерия Пловдив”. Освен официалната церемония по връчване на наградите стихове ще изпълни актьорът от Драматичен театър – Пловдив Петър Тосков. БНТ ще представи филм за Добромир Тонев, който ще се излъчи на мултимедия.

Сподели в: