Над 100 оригинални графики на Салвадор Дали в изложба в София

От 17-ти ноември в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде изложена цялата серия „Божествена комедия” на Салвадор Дали, която включва 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист. От 18 ноември 2010 в Музейна галерия за модерно изкуство на Оборище № 10 ще бъдат изложени графики от сериите: „Божествена комедия”, „Завладяване на Космоса”, „Кармен”, „Маркиз дьо Сад” и „Дон Кихот”, които ще бъдат предназначени за продажба.

Това е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България. За последен път през 1990г. НГЧИ показа 42 офорта на художника от Националния музей на писмеността в Прага. В Галерията за първи път ще бъдат изложени пред публика подбрани декомпозиции (цветен анализ) на няколко графики от цикъла „Божествена комедия”, които представят отделните етапи от процеса на създаването на всяка отделна работа.

Мащабният проект е реализиран след 6-месечни съвместни усилия на двете галерии да предложат на българската публика изкуство с общоевропейски знак. Графичното творчество на Салвадор Дали ще радва любителите на модерното изкуство до 15 януари 2011г.

Пътуващата изложба „Божествена комедия” на Салвадор Дали е едно от най-значимите събития в културния календар на НГЧИ през настоящата
година по повод 25 годишния юбилей на галерията.

Цикълът „Божествена комедия” ще започне световното си турне от София – факт, който прави събитието още по-значимо не само за българската, но и за публиката в други културни столици. Графични творби от тази важна за творчеството на испанския художник нео-класична серия са в постоянната колекция на Театър-музей „Дали” във Фигерас.

Сподели в: