Надя Попова е шестият носител на литературната награда "Георги Джагаров"

Поетесата Надя Попова получи националната литературна награда "Георги Джагаров", която й беше връчена днес от Съюза на българските писатели.

Шестият носител на националната литературна награда г-жа Надя Попова каза, че наградата е голяма чест за нея и добави, че с Георги Джагаров ги свързва фактът, че и двамата, но в различни години, са завършили Литературния институт "Максим Горки" в Москва.

"Хубаво е, че моята работа на дългогодишен журналист в БНР съвпада с моя житейски избор", сподели поетесата. Тя добави, че за нея "важна е съдбата на словото и да бъдем българи, и наистина да се върнем към себе си чрез нашата поезия".

Досегашни носители на наградата "Георги Джагаров" са Михаил Белчев, Ваня Петкова, Ивайло Балабанов, Никола Инджов и Филип Хорозов.

Надя Попова е родена на 1. 06. 1952 г. в София. Завършва Литературния институт “Максим Горки” в Москва. Близо три десетилетия я свързват с Българското национално радио и по-точно – с редакция “Култура” на програма “Христо Ботев”. Като радиожурналист през тези години е осъществила стотици предавания с културна тематика и разговори с едни от най-изтъкнатите български и чуждестранни литературни творци. Работила е още в редакция “Поезия и драматургия” на изд. “Народна култура” и в сп. “Панорама”.
Автор на стихосбирките: “Линия на живота” /1981/; “Новолуние” /1987/; “Къщи за събаряне” /1993/; “Безславни празници” /1996/; “Рисунки по памет” /2003/. Носител на наградата “Владимир Башев” /за най-добра дебютна книга/ и на националната литературна награда “Изворът на Белоногата” – за цялостно творчество.
Превежда класическа и съвременна руска литература, проза и философия.
Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на преводачите в България. Гл. редактор на в. Словото днес.

Сподели в: