Наградиха Оркестъра на Класик ФМ радио и "Кантус Фирмус" с юбилейна статуетка

Музикална агенцияКантус Фирмус“, мениджър на Оркестъра на Класик ФМ радио, бе отличена снощи с юбилейната кристална статуетка „110 години музикално училище“. Отличието бе връчено на Васил Димитров, изпълнителен директор на агенцията, по време на вчерашния концерт от програмата на "Европейски музикален фестивал" 2014 в зала „България“. Солисти на концерта бяха четирима млади таланти, възпитаници на училището. Милка Митева, директор на НМУ „Л. Пипков“ благодари на Васил Димитров  и на музикантите от оркестъра за партньорството и професионализма в съвместната работа през изминалите години.

Кантус Фирмус“ е водеща българска музикална агенция, създаден през 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е организатор на огромен брой концерти и събития, сред които и "Европейски музикален фестивал", както и създател на Оркестъра на Класик ФМ радио, който се утвърди като един от водещите състави за класическа музика в България. Агенцията си партнира с Националното музикално училище още от самото си създаване, а от 2007 година ежегодно организира концерти на млади таланти от училището, които дебютират като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио. Този опит е много полезен за професионалното израстване на учениците и развива техните умения на солови изпълнители. На концерта снощи с голям успех се изявиха цигуларката Кристина Георгиева и пианистите Георги Василев, Калия Калчева и Георги Леков.

Европейският музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали  в столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Енио Мориконе – за филмовата и абсолютната музика

Сподели в: