Наградиха млади автори в конкурс

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ви представяме – Лауреатите на първия Национален конкурс “Хермес”

През януари 2007 г. бе обявен Национален конкурс за млади автори – поезия и проза. Условията на конкурса бяха авторите да са до 25 години и да нямат издадена книга. Една от целите на националния литературен конкурс е стимулиране на младите автори за постигане на тяхната творческа реализация.
Конкурсът има за задача да популяризира творчеството на младите български писатели и да им помогне да заемат своето място в съвременната българска литература. Конкурсът е насочен и към публиката. Той дава възможност на младите читатели в България да общуват с произведенията на своите връстници, да търсят в техните книги отговори на своите житейски въпроси. Издателска къща “Хермес” иска да поощри интереса на младите хора към книгите и да стимулира четенето като път за тяхното духовно и личностно израстване. Задачата пред нас, пред конкурса и пред цялата българска общественост е подкрепата на българската книга като пазител на нашата идентичност в семейството на европейските народи.

Първият национален конкурс “Хермес” предизвика голям интерес. Представени бяха 25 ръкописа, от които 15 стихосбирки и 10 – проза. Любопитно е, че най-малкият участник беше на 13 години. След обсъждане на номинациите, няколко заседания и гласуване, жури определи победителите.

“Кармичен възел” – Светла Павлова

“Homo Pseudo” – Момчил Цонев

За победителите:
Светла Павлова е родена в гр. Пловдив. Завършва Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов”, има бакалавърска степен по макроикономика от ПУ “Паисий Хилендарски”, а в момента учи магистърска програма по бизнес комуникации и връзки с обществеността в същия университет. Член на различни литературни клубове, има публикации във в. “Марица” и в. “Труд”, лауреат на награда от конкурса на в. “Пловдивски университет” през 2006 г.

Момчил Цонев е роден в гр. Габрово. Завършва Националната априловска гимназия и журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Организатор и участник в многобройни културни проекти и програми. Носител на първа награда за литература от Националния конкурс “Душата на един извор” (2004), един от десетте поети в Музикална академия “Ку-Ку Бенд” (2005), създател и редактор на литературната страница на в. “Софийски университет”.

Сподели в: