Наградиха Камен Калев с наградата "Стоян Камбарев"

Камен Калев – режисьор на филма "Източни пиеси" – получи снощи наградата "Стоян Камбарев". Филмът е един от най-успешните български продукции за последните години, създаден без субсидия или помощ от държавна институция. Наградата се връчва за първи път и се състои от грамота, статуетка и парична премия от 3 000 лв.

Сред останалите номинирани бяха писателят Тома Марков, режисьорът Явор Гърдев, актьорът Камен Донев и скулпторътт Бора Петкова.

На церемонията в столичен клуб участва и актрисата и певица Деси Тенекеджиева, която е съпруга на покойния режисьор Стоян Камбарев. В края на 2009 г. се навършиха 11 години от ранната му смърт, което кара негови приятели и съмишленици да основат тази Фондация. Нейн председател е Деси Тенекеджиева.

Основата цел на Фондация е да открива, насърчава и подпомага млади творци в изкуството чрез ежегодно връчване на наградата "Стоян Камбарев". Номирините се отличават с новаторски, оригинален и нетрадиционен подход в изкуството, а също и за забележително постижение. Няма ограничение в сферата на изкуство – кино, театър, музика, виртуално изкуство, литература, скулптура и др.

Наградата е една, определяна с явно гласуване от членовете на УС.

Източни пиеси с 3 награди от фестивала в Токио
Камен Донев с награда "Спектакъл на годината"

 

Сподели в: