Награда за изкуство – ESSL – СЕЕ 2013

В подкрепа на художници от осем страни в Централна и Източна Европа
С подкрепата на bauMax и основния акционер в Vienna Insurance GROUP

Нощ на номинираните: Понеделник, 27 май 2013 г., 19:00 часа Галерия „Академия” / Национална художествена академия (НХА), ул. „Шипка” № 1 Победителите ще бъдат обявени по време откриването (Нощта на номинираните

НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ 2013 дава международна гласност на най-новите тенденции в изкуството на млади художници. След обявяването на конкурса в академиите по изкуства в България, Хърватска, Румъния, Република Словакия, Република Чехия, Унгария, както и за първи път в Турция, бяха подадени апликационни формуляри от над 500 студента по изкуства, за да получат място в „Изложбите на номинираните“, подтиквани от желание да спечелят наградата за млад талант.

Основана от австрийските колекционери на изкуство Агнес и Каралхайнц Есел, НАГРАДАТА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ се организира в тясно сътрудничество с експерти, музеи и академии по изкуство от осем страни участнички, включително Австрия. С тази награда г-жа и г-н Есел демонстрират ангажимента си да подкрепят млади художници, като предоставят вдъхновяваща инициатива за млади таланти.

„Освен щедрото финансово дарение, това, което отличава тази награда от много други е сериозността и професионализма, които се влагат в нейното провеждане. Структурата е уникална, защото изложбите се организират във всяка една страна, за да представят работите на десетте номинирани. Журито провежда заседание и след това взема решение изправено пред реалните живописни работи, предмети, скулптури, инсталации или филмови и видео работи. За мен, това илюстрира, с какво уважение основателите на наградата подхождат към произведенията на изкуството изобщо и към новите таланти специално.”

Рене Блок, Председател на Журито на

НАГРАДАТА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL

ИЗЛОЖБАТА НА НОМИНИРАНИТЕ

От над 500 участници, журито състоящото се от експерти от страните участнички и Австрия, селекционира 10 номинирани от всяка страна, чиито работи ще бъдат представени сега в „Изложбите на номинираните“, които ще бъдат открити по график през май 2013 г. във всяка една от страните участнички.

В нощта на откриване на изложбата или „Нощта на номинираните“ двама художници ще получат НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ 2013. В допълнение, на единия от тях ще бъде предложена специална покана VIG, спонсорирана от Wiener Städtische Versicherungsverein, основния акционер в VIENNA INSURANCE GROUP.

Работите на младите художници, представени в контекстта на НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ в „Изложбите на номинираните“, повдига определен брой тематични въпроси: Какво е настоящето развитие на университетите? Какви социални, социологически, политически и икономически въпроси са важни за младите художници? Дали се мотивират от екологични проблеми и дискусии за равнопоставеност на половете? Дали се фокусират върху определени материали и техника или дали живопистта все още е изпълнена със значимост за младото поколение?

Представите работи покриват голям диапазон от материали и техника, включително рисуване, живопис, инсталации, фотография и нови медии.

НОЩТА НА НОМИНИРАНИТЕ“ в София

В София „Нощта на номинираните“ ще се проведе на 27 май в 19:00 ч. в галерия „Академия“ на НХА. На откриването ще произнесат реч проф. Светослав Кокалов, Ректор на НХА, Андреас Хофер, член на журито – Музей „Ессл“, Мария Василева, член на журито от България и Румен Янчев, СЕО и председател на МВ – БУЛСТРАТ.

Номинираните за НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ в България са Зоран Георгиев, Велина Кокалова, Павел Лефтеров, Калина Мавродиев, Мартин Пенев, Ясена Попова, Борис Праматаров, Александър Вълчев и Леда Ванева.

„Изложбата на номинираните“ ще се проведе в Галерия „Академия“ от 27 май до 16 юни 2013 г.

НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ

Всеки от 16 призьори на НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ (по 2 художници от всяка страна) получават 3,500 Евро и участие в изложба „Трансцендентиране на култури“, която ще се проведе от 06 декември 2013 г. до 02 март 2014 г. в Музей „Ессл“. За изложбата ще бъде издаден общ каталог, който ще представи художниците с техните работи и ще даде начало на международна видимост на техните постиженията.

В допълнение, основния акционер в VIENNA INSURANCE GROUP ще направи специална покана на един от двамата призьори в „Нощта на номинираните“. Поканените художници ще могат да изложат работите си в сградата „Рингтурм“ във Виена,е където е седалището на фирмата.

ЖУРИ НА НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ

Ваня Бабич (Хърватска), Рене Блок (Германия), Габор Ебли (Унгария), Андреас Хофер (Музей „Ессл”), Йохана Лангфелдер (Музей „Ессл“), Ромело Перволовичи (Румъния), Зора Русинова (Словакия), Лора Сариаслан (Турция), Игор Шпаньол (Словения), Яри Швестка (Чехия), Мария Василева (България), Ева Вирлитш- Ессл (Музей „Ессл”)

Приоритетен интерес: подкрепа на млади художници – колекционери на изкуство Агнес и Каралхайнц Ессл

Открит през 1999 г., музей „Ессл“, най-голямият в Астрия частен музей и дом за една от най-значими колекции на съвременно изкуство, обхващаща повече от 7,000 произведения на изкуството.

През петдесете години на миналия век, колекционерите Агнес и Каралхайнц Ессл откриват страстта си към съвременното изкуство. Много успешн бизнес със създаването в много кратки срокове на фирмата bauMax им дава възможност да изградат значима колексция на изкуство. За съпрузите колекционери от първостепенна важност винаги е било да направят достъпна колекцията си за широката публика. Музеят представя международни изложби, авторски изложби на най-добрите художници и счита, че образованието в областта на изкуството е приоритет. Важна част от ангажираността на семейство Ессл е да подкрепя млади художници, намерение, което е превърнато в реалност със сериите „Нови таланти“ и НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ.

Сподели в: