Наградата Вик отправя поглед към старобългарската традиция

Четвъртата церемония по връчването на литературната награда „ВИК” отново ще провокира аудиторията с участници, водещи и атмосфера.

За разлика от предишните три издания, тази година тържественото събитие ще е подчинено на запазената българска традиция и приемственост. Затова специални гости на вечерта ще са вокална формация „Юлангело”.

„Поканихме музикантите от “Юлангело”, защото техните изпълнения носят духа на средновековната ни и православна книжнина. А успехите на съвременните български автори се коренят именно в многовековната ни историческа памет” – коментират организаторите от Фондация „ВИК”.

Специално за церемонията, музикантите, които перфектно боравят със старобългарските текстове, подготвят репертоар, включващ най-популярните и обичани от публиката изпълнения – „Тропар на Св. Иван Рилски”, „Возбранной Воеводе Радуйся Болгарийо” и др.

Водещ на събитието, което ще се състои на 7 ноември 2007, сряда, в зала 8 на НДК, ще е известния радио и тв водещ Георги Любенов. Все още организаторите уточняват ВИП гостът, който тази година ще връчи наградата за Роман на читателя, избран чрез читателското гласуване в интернет.

Новият носител на наградата “ВИК” ще бъде излъчен от жури в състав Любомир Левчев, Деян Енев, Амелия Личева и Ангел Игов. Според регламента на конкурса най-добрия български романист ще получи 10 000 лева и предложение за превод на романа на английски език, осигурени от международната преводаческа компания “Вик транслейшънс И Ви Ес – България” (основен спонсор на конкурса).

Тази година в битката за наградата „ВИК” участват Владислав Тодоров с “Дзифт”, Галин Никифоров с “Добро момче”, Георги Тенев с “Партиен дом”, Емилия Дворянова със “Земните градини на Богородица”, Мария Станкова с “Трикракото куче” и Палми Ранчев с  “Анонимни снайперисти”.

Сподели в: