Навършват се 116 години от рождението на Елисавета Багряна

На този ден се навършват 116 години от рождението на Елисавета Багряна (истинското й име е Елисавета Любомирова Белчева). Тя е родена на 16 април 1893 и починала на 23 април 1991. С името й са свързани различни пикантни истории, но въпреки това Елисавета Багряна е една от най-талантливите български поетеси, нейните стиховете са преведени на около 30 езика.

Багряна е родена в чиновническо семейство в София, след като завършва средното си образованието е учителка една година в село Афтане (днес Недялско). През войните учи славянска филология в Софийския университет и се запознава с писателите Г. Райчев, Константин Константинов, Димчо Дебелянов, Димитър Подвързачов, Христо Ясенов, Йордан Йовков. През 1915 г. за пръв път са отпечатани две нейни стихотворения.

През 1921 г. се връща в София и активно се включва в литературния живот. Сътрудничи на редица вестници и списания. Елисавета Багряна получава и обществено признание за първата си стихосбирка – "Вечната и святата" (1927 г.), която е много добре приета и от широката публика, и от литературните критици.

Сподели в: