Наближава концертът на Ричард Клайдерман в България

9-футовият роял, който идва специално за концерта на мега звездата в морския град, ще го чака в Двореца на културата и спорта за репетиция.

Хилядите местни фенове на Ричард Клайдерман тези дни отброяват последните часове до неговия първи концерт във Варна. Само ограничен брой билети на цени от 40, 50, 70 и 80 лв. са останали за музикалното събитие на годината в Двореца на културата и спорта на 12 април. Организаторите от агенция „Елит мюзик” обмислят вариант за допълнителни места в последния ден. Те обаче ще бъдат само от 80 лв.

Принцът на романтичното пиано пристига в неделя вечерта заедно със своя музикален мениджър Оливие Тусен – продуцентът, който открива неговия талант и неизмененно ръководи бляскавата му световна кариера. С тях пътува и саунд инженерът на концерта.

Гостите веднага ще се отправят към петзвезден хотел, където ще бъдат настанени в бутикови апартаменти. За вечеря ресторантът на уважавания хотел ще им предложи Филе миньон с равиоли от кестени и кетчуп от манатарки, картофени ноазети и костен мозък. Другият акцент в листата ще са патешки гърди, приготвяни 18 часа на много ниска темтература в ансамбъл с бюрек от патешко бутче. За десерт освен задължителните плодови салати ще бъде поднесено оригинално българско кисело мляко. В допълнение ще има и шоколадов крем брюле със сух карамел и горещ бял шоколад. В апартамента на Клайдерман ще бъде внесено репетиционно дигитално пиано Yamaha CP 33.

Деветфутовият концертен роял Yamaha, който идва специално за гостуването на мега звездата в морския град, ще пътува с екип от 9 специалисти и ще чака пианиста в Двореца на културата и спорта. От сутринта там започват саунд чековете и пробите на специалното театрално осветление, което ще превърне зала „Конгресна” на Двореца на културата и спорта в територия на романса.

Последната репетиция на Клайдерман с „Класик ФМ – М Тел” оркестър ще бъде в ранния следобед на 12 април. Самият концерт започва в 19,30 ч.

Концертът в София ще бъде на 14 април, в зала 1 на НДК, от 19.30 ч. Ричард Клайдерман ще представи заедно с Класик ФМ М-Тел оркестър програма от класически, поп и филмови мелодии. Дни преди пристигането на Клайдерман, Класик ФМ М-Тел оркестър вече започна репетиции за концерта, който включва музика от: Пол дьо Сеневил, Стиви Уондър, Андрю Лойд Уебър, Оливие Тусен и др.

В България Ричард Клайдерман ще бъде придружен от прочутия композитор и продуцент Оливие Тусен, който е ключова фигура за кариерата на пианиста. Именно през 1976 едно телефонно обаждане от Тусен до Клайдерман /по това време Филип Паже/, преобръща живота на музиканта. По това време Оливие Тусен заедно с партньора си Пол дьо Сеневил търсят пианист, за да запишат балада за пиано, композирана от Сеневил в чест на новородената си дъщеря Аделин. 23 годишният Филип Паже се явява на прослушването заедно с още 20 кандидати и за свое учудване получава работата. Името Филип Паже се променя на Ричард Клайдерман (той приема фамилията на своята прабаба, за да избегне грешно произношение на истинското си име извън Франция) и сингълът се изстрелва на върха, като продава зашеметяващите 22 милиона копия в 38 страни.

Днес той има зад гърба си 1200 песни и по думите на един германски журналист „със сигурност е направил повече за популяризирането на пианото по света от всеки друг, от Бетовен насам”. Ричард Клайдерман създаде нов романтичен стил с репертоар, който съчетава неговите „запазени” оригинали с класическо и поп звучене, реализира огромни продажби на записи в световен мащаб, в размер на 90 милиона броя по последни данни и невероятните 276 златни и 70 платинени компактдиска. А всеки негов концерт се превръща в изключително събитие, посетено от хиляди почитатели.

Сподели в: