Мюзикълът „Евита“ на българска сцена

Спектакълът ще бъде представен в Зала 1 на НДК на 21 февруари

Още един световноизвестен мюзикъл на сър Андрю Лойд Уебър пристига в България. След рекордния успех на „КОТКИ“ у нас тази пролет, скоро ще можем да видим на родна сцена и „ЕВИТА“ – една от най-успешните продукции на Бродуей за всички времена. Продукцията ще гостува в София на 21 февруари 2018 г. в зала 1 на НДК по покана на Продуцентска компания АРТ БГ.

С музика от големия Андрю Лойд Уебър и текст от Тим Райс това легендарно шоу съчетава най-доброто от класическата традиция на музикалния театър и спиращи дъха хитови музикални композиции,  отличени с престижни награди.  Приносът и на двамата в съвременната популярна култура във Великобритания и по света е повече от впечатляващ. Колаборацията на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс датира още от първите мюзикъли на Уебър, поставени на Уест Енд, между които Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat от 1970 г. По текст на Райс е и друг голям хит на Уебър – „Исус Христос Суперзвезда“. Яркият почерк  на Тим Райс е доловим и в супер успешните продукции на Дисни „Аладин“ и „Красавицата и звяра“, а с Елтън Джон пише съвместно музиката към „Цар Лъв“.

Едва ли има почитател на съвременната популярна музика, който не познава култовите песни „Don’t Cry for Me Argentina“, „You Must Love Me“ и „Another Suitcase In Another Hall” благодарение на изпълнението им от поп иконата Мадона в ролята на Евита в едноименната екранизация на мюзикъла.

В оригинал те са написани от Андрю Лойд Уебър именно за театралната версия на „Евита“ през 1978 г.  – може би най-сполучливото претворяване на живота на Мария Ева Дуарте Де Перон. Тя е втората съпруга на аржентинския президент Хуан Перон, първа дама на южноамериканската република за шест години до ранната й кончина през 1952 г.,  само на 33 години. Наричана с много любов и преклонение Евита, тя е любимка на народа и защитник на правата на жените в Аржентина. Създала и управлявала първата женска политическа партия в Аржентина – Женската перонистка партия, тя извършва и интензивна благотворителна дейност.

Мюзикълът „ЕВИТА“ се играе над 40 години на Уест Енд Лондон и Бродуей САЩ и е преведен на над 14 езика. С това „Евита“ се нарежда сред най-играните и най-обичаните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър в световен мащаб, заедно с „Исус Христос Суперзвезда“, „Фантомът на операта“ и разбира се „Котки“. Именно прословутата сага за котките от задния двор бе посрещната с фантастичен интерес при първото си представяне в България. Над 22 000 човека  се докоснаха до класическия шедьовър, жадни за стойностни предложения в областта на изпълнителските изкуства.

Билети вече могат да се закупят в мрежата на Eventim.

Сподели в: