"Мълчанието на агнетата" – 25 години по-късно

Мълчанието на агнетата“  – двадесет и пет години след първото издание на един от най-обсебващите психотрилъри за всички времена, българската публика ще се срещне отново с героите на Томас Харис.

Подобно на „Червения дракон“, която предхожда тази книга и разгръща образите на Специалния агент Джак
Крофорд и психиатъра-канибал доктор Лектър за пръв път, „Мълчанието на агнетата“ (превод: Жечка Георгиева, 336 стр., цена 15 лв., издателство "Колибри") въвежда читателя в дебрите на професионално криминално разследване.

Храбрата, самодисциплинирана стажантка от ФБР Кларис Старлинг трябва да посети един мъж в строго охраняван затвор, за да го интервюира. Името му е Ханибал Лектър – бивш психиатър и настоящ сериен
убиец с необичайни вкусове и подчертан интерес към мрачните кътчета на човешката психика.
 
Томас Харис печели световна популярност през 1975 г., когато публикува дебютния си роман. И петте
заглавия от серията за Ханибал имат успешни екранизации, но „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на гениалния злодей, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991 г. Смразяващият шедьовър на Харис доминира пазара на трилъри с остроумието, ерудицията и финеса, с
който е изваян превърналият се в нарицателно доктор Лектър. Неслучайно още с появата си през 1988 г.
„Мълчанието на агнетата“ оглавява месеци наред листата на бестселърите на в. „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в безспорен еталон за жанра.

Сподели в: