Музика по текстове на руски и български символисти

На 19 декември (сряда) 2007 в „Отвъд алеятА На таванА” (ул. „Будапеща” № 31) от 18:30 часа Салон за музика и рефлексии с водещи Илия Граматиков и Николай Колев представя "Музика по текстове на руски и български символисти".

Предколедният Салон за музика и рефлексии ще се опита да доизкаже и дообрисува символизма в допълнение към темата от месец ноември.

С удоволствие ще споделим очарованието си от текстовете на руски символисти и музикалните рефлексии върху тях в екзотичната амалгама от мистицизъм, еротизъм, елегантна упадъчност, а понякога и наивистична революционна екстатика, странно допълващи се или нескрито конфронтиращи се в кръга на творци като Константин Балмонт, Александър Блок, Вячеслав Иванов и други… И музиката на Сергей Рахманинов, Георгий Свиридов, Дмитрий Шостакович като жест към стремежа на толкова поети да случат бленувания синтез между изкуствата, да трансформират изкуството в митотворчество и да го превърнат в религия.
Ще подскажем феномена Александър Скрябин (с проекции за бъдещ салон посветен изцяло на творчеството му) с амбициите му да възроди духовността в света чрез композициите си, надскачайки чисто естетическите функции на изкуството.
И като малък коледен подарък – недотам популярната музика, писана по добре познати и любими стихове на Лилиев и Дебелянов, от Тодор Попов, Константин Илиев, Иван Спасов, Александър Текелиев, Ивелин Димитров и Нева Кръстева.
И за да не пренебрегнем зрителната наслада, ще илюстрираме събитието с репродукции на Михаил Врубел, Иван Милев и други художници, съпричастими към естетиката на символизма.

Салонът се осъществява с любезното съдействие на Столична Община и Франкофонски клуб за развитие.

Сподели в: