Музика от Брамс на Новогодишния музикален фестивал в НДК

Традиционният Новогодишен музикален фестивал в НДК се завърна след двугодишно прекъсване. Тази година фестивалът отбелязва 180 години от рождението на Йоханес Брамс с концерт на 13 декември

Амбицията на организаторите е да възродят традицията, създадена още през 1986-та година от диригента Емил Чакъров и да зарадват публиката с празнично настроение и  поредица от събития: оперни и балетни спектакли, концерти със симфонична и филмова музика, джаз, хорови и камерни концерти, филм-опера и накрая – директно предавания от БНТ Празничен новогодишен концерт на 1 януари, с участието на Фестивален симфоничен оркестър под диригентството на Емил Табаков.

Сред бисерите на камерните изкушения във фестивалната програма е интегралното изпълнение на 21 „Унгарски танци” от Йоханес Брамс, които ще прозвучат в оригиналната си версия  – за четири ръце на пиано. Клавирно дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова представят амбициозния проект на 13-ти декември в зала 9 на НДК, чието изпълнение на живо е рядко, както за България, така и на световния концертен подиум..

Знаковите за творчеството на Брамс „Унгарски танци” са композирани между 1859-1869 година като цикъл от 21 характеристични пиеси, повлияни от ритмите и иитонациите на унгарския фолклор. Предполага се, че някои от темите на танците са подсказани и от приятелят на Брамс – унгарският цигулар Едуард Ремени, с когото по това време успешно концертират из цяла Германия като сонатна двойка. През 1872 Брамс прави вариант на първите десет танца и за соло пиано. Популярността на тези творби е причината през 1873 Брамс да оркестрира танците за симфоничен оркестър. Премиерата им се състои  на 5 февруари 1874 с Оркестъра на Гевандхаус в Лайпциг под ръководството на автора.В оригинал създадени за клавирно дуо, днес „Унгарски танци” най-често се изпълняват от симфоничен оркестър, като някои са оркестрирани и от Антонин Дворжак /№ 2, 5, 6, 10 и 20/, а виртуозният цигулар Йозеф Йоахим ги обработва за цигулка и пиано. „Унгарските танци” са моделът, по който Антонин Дворжак и Едвард Григ създават своите „Славянски” и „Норвежки танци”.

„Забележителният пианизъм на Брамс се разгръща в „Унгарските танци” с богата скала от образно-емоционални състояния, наситени с клавирен виртуозитет”, считат пианистките Дасислава Щерева и Евгения Симеонова. Те изпълниха тази програма на 28-ми ноември в Българския културен център в Будапеща и възбудиха голям интерес сред меломаните в унгарската столица. Провокирани от това творческо предизвикателство – интегрално изпълнение на танците – пианистките Десислава Щерева-Евгения Симеонова ще го поднасят като коледен подарък на публиката на Новогодишния музикален фестивал в НДК.

Сподели в: