Музика на StrringS в новия български филм – „Авантюрата Хамлет”

Знаковите пиеси на струнния квартет StrringS – „О.К”., „Зайди” и „Молитва” – стъпили на българското фолклорно звучене – са част от саудрака към новия български филм „Авантюрата Хамлет”, който ще има премиера на 13 март 2008 г., в рамките на кинофестивала „София филм фест”.

Историята на филма разказва: „Авантюрата Хамлет” е едно предизвикателство към изкуството, хората и природата. На 2700 метра надморска височина, в дебрите на Рила планина, сред адски жеги, дъждове и мъгли, без електричество, без вода, без пари, след убийствена всекидневна конна езда, само пред Бог и Вселената, 70 души международен екип от артисти играят Шекспирова трагедия – Хамлет! Филмът е включен в Международния конкурс на 12 издание на София Филм Фест и в категорията – българско игрално кино.

Музиката на StrringS: Венета Георгиева (цигулка), Нора Калчева (виолончело), Дора Първанова (виола) и Радина Радева (цигулка), е изключително авторска, в повечето пиеси съществува една интересна смесица от ритмиката на българския фолклор в метъл и рок аранжименти. Така квартетът съчетава уникално музикално хеви звучене и нежна визия. На голяма сцена четирите момичета са подкрепени от музикантите: Василий Райков – пиано; Мартин Стоянов – бас китара; Васил Първановски – китара; Боян Георгиев – перкусии и Огнян Кьосовски (барабани).

Следващата сцена, на която StrringS ще се изявят е на 16 март 2008 г. в клуб „Бекстейдж”, където са поканени, като специални гости на десетата годишнина от създаването на група Екстремум. За случая SttringS са подготвили две специални версии на парчета и на двете групи и ще ги изпълнят заедно с вокала на Екстремум – Дени.
   
До края на май StrringS ще бъдат готови със записите на първия им самостоятелен албум.

Други важни моменти от близките прояви на групата:

На 28 юни
, в Историческия музей, по покана на президента, г-н Георги Първанов, по случай рождения му ден;
На 29 май, клубно участие, в столичния клуб „Суингиг хол”;
На 29 март, клубно участие, в столичния клуб„Алкохол”;
На 12 февруари  2007 StrringS свириха на промоцията на новия клип на прогресив метъл групата „Соларис”;
На 7 декември 2006 StrringS представиха първата си вечер в клубна програма в “Бекстейдж” в София.  Публиката остана изключително изненадана от сериозното рок звучене и реагира емоционално на авторските пиеси, в които се преплиташе рок звученето с фолклорните мотиви, като «Quadro”, композиция на Дони Генов и „Новото” на Кирил Янев;
Лятото на 2006 – участие на сцените в Каварна, съвместно с Апокалиптика; Рок в Рила и Топ фест в Румъния;

Сподели в: