Музика и пърформанс на Баба Зула по време на София филм фест

На 13 март турската банда Баба Зула гостува със забележителната си музика и пърформанси на София филм фест.

Българската публика отново ще се срещне с магнетичната, уникална музика на прочутите ни турски приятели. Финалът на юбилейното 15-то издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест ще бъде музикален подарък за всички почитатели на виртуозните изпълнители, които гостуваха за първи път в нашата столица през 2005 г., за да представят на живо музиката на документалния шедьовър на Фатих Акин „Музиката на Истанбул”, а през 2008 и 2009 поставяха финалния музикален акцент на фестивала. И тази година няма да изневерим на прекрасната идея с техен концерт да приключи основната програма на мартенската филмова фиеста – билети за купона в Sofia Live Club вече могат да се купят онлайн в eventim.bg, ticketstream и ticket+, както и на касите на Билетен център – Национален дворец на културата и в Дома на киното. Денят е 13 март, неделя!

Артистичните импровизации на БАБА ЗУЛА са сериозни произведения с оригинален стил, саунд и характер. Магнетичното им звучене е резултат от влиянието на музиката, създадена в края на 60-те и 70-те години. Групата е основана в Истанбул през 1996 г. от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 г. и е заменен от Кошар Камчи. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка” Серен Ойкют. Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важната визуална част на цялостта, която представляват БАБА ЗУЛА. Те използват емблематичните за турската музика дървени лъжици и „саз” и разчитат на вековните културни традиции в родината им. Комбинирането на ориенталски инструменти (като дарбука, електрически саз, лъжици, „ней” от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани) с модерно, електронно звучене, създава особения, специфичен саунд, които БАБА ЗУЛА определят като „ориенталски дъб”.

Пърформънсите на БАБА ЗУЛА из Европа наподобяват мистични ритуали – смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо. Както личи и от “Корени” (Roots – албумът на БАБА ЗУЛА създаден през 2007 г.), връзката с миналото и традициите са повод и причина, вдъхновение и действие, провокация и последствие за всичко, което групата създава. Свободата се превръща във вдъхновение за техния творчески дух. Музиката се превръща в спектакъл, визуалната импровизация допълва възприятията на слуха, а резултатът е неповторим купон с БАБА ЗУЛА!

Колин Фърт и Натали Портман триумфират с "Оскар" за главна роля

Сподели в: