Музиката на "Кръстникът" и "Осъдени души" открива петия сезон на Музиката на Америка

На 21 ноември, в зала "България" ще бъде открит петият сезон на цикъла "Музиката на Америка", представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Под диригентството на Максим Ешкенази Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи програмата „Кино и класика“.

В нея са събрани няколко филмови пиеси, превърнали се в класика, а също и класическа музика, добила огромна популярност, след като е използвана в киното. Сред филмовите заглавия в програмата са "Междузвездни войни", "Кръстникът“, "Доктор Живаго“, които ще се редуват с любими на публиката класически пиеси.

Двама звездни солисти са поканени за концерта – в първата част пианистът Георги Черкин ще представи „Рапсодия в синьо“ от Джордж Гершуин и една българска композиция, в която също се преплитат киното и класиката – фантазия за пиано и оркестър "Проксима“ от големия наш композитор Борис Карадимчев, по мелодиите на неговите незабравими песни "Бяла тишина“, "Хора и улици“, "Оставаме“, "Ако не беше ти“, част от тях, също писани за филми. Българската част от програмата "Кино и класика“ се допълва от култовата мелодия из филма „Осъдени души“ от Митко Щерев.

Във втората част на концерта публиката ще чуе харизматичния цигулар Светлин Русев   с бравурната Фантазия „Кармен“ от Пабло Сарасате. Солистът ще покаже и своята страст към тангото с Libertango от Пиацола и „Por una cabeza“ от Карлос Гардел – музика която винаги свързваме с незабравимата танцова сцена на Ал Пачино и Габриел Ануар от филма „Усещане за жена“.
Концертът се посвещава на 20-годишнината на Класик ФМ радио – основен медиен партньор на събитието.

Следващият концерт от цикъла „Музиката на Америка“, отново с диригент Максим Ешкенази, ще бъде на 30 януари със солист американската цигуларка Елизабет Питкерн. Тя е притежателка на забележителния инструмент „Страдивариус“ Red Mendelssohn, цигулката за която се счита, че е вдъхновила филма „Червената цигулка“, отличен с „Оскар“. Елизабет Питкерн ще свири пред българската публика Концерт в сол минор от Макс Брух. 

За „Кантус Фирмус“
„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти и състави, сред които са Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.
www.cantusfirmusbg.com

Снимка 1 – Максим Ешкенази, вдясно
Снимка 2 – Светлин Русев, вдясно
Снимка 3 – Георги Черкин, влядо
Снимка 4 – Оркестърът на Оркестърът на Класик ФМ радио

Сподели в: