Музикално-поетичен спектакъл за награждаването на Националния конкурс за поезия "Христо Фотев"

Церемонията по награждаването на първия Национален конкурс за поезия „Христо Фотев” ще се проведе на 10 октомври (петък) от 19.00 часа в Драматичен театър „Адриана Будевска”, Бургас.

Конкурсът се организира от Община Бургас със съдействието на Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Министерство на културата. Входът за всички граждани, желаещи да посетят мероприятието, е свободен.

За участие в Конкурса свои книги са подали 85 автори от цялата страна. Номинирани за престижната награда са: „Висока вода” на Бина Калс, „Спасени думи” на Венда Райкова, „Морето” на Тома Бинчев, „Пастирът на звездите” на Николай Заяков и „Завръщането на думите” и „Мигове от светлина” на Иван Груев. Призьорът е определен от жури в състава, на което влизат – Михаил Неделчев, Петко Братинов, Елена Алекова, Йорданка Ананиева и Росен Друмев.

Музикално-поетичен спектакъл по стихове на Христо Фотев със заглавие „Приемам възхитителния риск” ще постави началото на събитието. Сценария, сценографията и режисурата са на Румен Велев, участват актьорите Тодор Шонов, Аглика Бояджиева, Полин Лалова и Николай Стоименов. Спектакълът ще представи по един интересен и различен начин творчеството на поета – негови стихове, беседи, интервюта. Гостите ще имат възможността да се докоснат до един спектъкъл вплел в себе си театър, музика, литература и изобразително изкуство, който представя сблъсъка на поета Христо Фотев с една не винаги лицеприятна действителност и да чуят неговите думи: „Да сме достойни ний за нашето страдание”. Спектакълът изразява подкрепата към духовното, от което нашето съвремие има огромна нужда. Силната емоционалност на музиката и картините на бургаските художници, приятели на поета – Г. Баев, Г. Генков, В. Масларова, Ст. Цанев, Н. Токмакчиев, Ж. Иванов и др., придават завършеност в опита да се представи по един любопитен начин Христо Фотев и неговата душевност.

* * *

Раздадоха наградите от конкурса "Бодлите на таралежите"

Сподели в: