Музикални картини застават на границата между музика и изобразително изкуство

От 14 до 19 декември изложбата “Визуални мелодии” ще срещне музикалната и визуалната общост в галерия “Антракт”. Изложбата се организира от сдружение “Концерти.бг” по случай тригодишнината на сайта и учредяването на едноименното сдружение

Поканата към различни визуални артисти за участие в изложбата приключи. Със свои картини на тема “Визуални мелодии” ще участват над 18 автори и техните най-добри музикални картини, нарисувани без стилови ограничения.

Откриването на “Визуални мелодии” ще се състои в галерия “Антракт” на 14 декември (събота) от 18 часа Домакините, артистите и гостите ще имат възможността да се насладят на подобаващ коктейл и на акустична музика на живо. Един от участниците в изложбата, освен художник е и музикант, и ще се включи и в музикалната част на вечерта.

Основната концепция на изложбата е осъществяването на комуникация между артистите от различни сфери на изкуството. Често при създаването на конкретен продукт се налага те да се обединят, за да създадат нещо завършено. Целта на изложбата е да събере част от визуалните артисти и музикантската общност, защото връзката между тези две изкуства е изключително важна. Например ако даден музикант си търси подходящ дизайн за обложка на свой албум или плакат. Или изобщо ако си търси визуален артист, с когото да работят дълготрайно и който да му помага за възприемането на музикалния продукт. Изкуството е и комуникация, а изложбата е платформа, която създава възможности за общуване и сближаване.

Един от художниците на “визуални мелодии”- Александър Александров – споделя:

"Художникът, като музиканта, композира своята творба – акцент тук, затихване там… неслучайно и в двете изкуства я има думата композиция. Художникът дирижира цялата партитура от цветове, форми, фигури или инсталации, архитектурни форми, светлини. Художникът е композиторът за очите, ако музиката е за ушите…’

Сподели в: