Музикални импровизации от Виляна Вучкова и компания в Червената къща

Центърът за култура и дебат “Червената къща” (ул. “Любен Каравелов” 15) има удоволствието отново да ви покани на 16 октомври (четвъртък) от 20.00 ч. в Червена зала поредната среща за музикални импровизации на тема Onetime
 
… Влизане в непредсказуемия свят на момента със свободно импровизирана музика и танц. Води спонтанната ни същност, изоставила амбиции и очаквания…

С участието на Биляна Вучкова (цигулка и глас), Росен Захариев – Роко (тромпет/перкусии), Румен Тосков (клавишни), Александра Спасова и Борис Георгиев (танц).

Повече за изпълнителите:
Биляна Вучкова е родена в семейството на музиканти, от 4-годишна започва да свири на цигулка, дебютира като солист с оркестър на 9 години и едва 16-годишна записва първия си самостоятелен диск за Японската фирма Crown Record Ltd. Завършва с отличие музикалното училище в София и заминава да продължи обучението си в САЩ,  където получава специалната стипендия в университета на Южна Калифорния и защитава магистратура в колежа Манес в Ню Йорк. Основните й преподаватели са Петър Арнаудов, Абрам Щерн и Феликс Галимир.Биляна е отдаден камерен музикант и всеотдаен изпьлнител и интерпретатор на камерна музика. В момента е концертмайстор на Бостънския Модерен Оркестър и изпълнител с ансамблите Радиус, НотаРиотос, ДУОКАЯ и Fluxsongs. в зали като Уеил Ресайтъл Хол в Карнеги Хол в Ню-Йорк, Джордан Хол в Бостън и Сънтори Хол в Токио. Стивън Друри, Ли Хила, Нокутула Нгуеняма, Дерек Бремел, Люци Шелтон и членовете на квартетите „Джулиард” и „Кивланд” са сред изпълнителите, с които Биляна Вучкова изнася съвместни концерти.

Член е на ансамблите „Радиус” и „Файербърд” в Бостън. Концертирала е в Европа, Азия и САЩ като камерен музикант и солист на Мюнхенския Камерен Оркестър, Ню Ингланд Стринг Ансамбъл, Токио Метрополитен Оркестра, Симфоничен Оркестър на Българско Национално Радио и други.

Изнасяла е концерти пред световна публика в Азия, Европа и САЩ и се представя на престижни концертни подиуми като Weill Recital Hall/Carnegie Hall в Ню Йорк, Jordan Hall в Бостън, Suntory Hall и Casals Hall в Токио, Symphony Hall в Осака, National Concert Hall в Тайпе, и Manuel  De Falla Auditorium в Гранада с музиканти от ранга на Джулиард Квартет, Кливланд Квартет, Стивън Друри, Люси Шелтън, Ли Хайла и други.  Биляна издава Faces (лица), новия й диск с музика на Вивие, Саариахо,
Кодай и Манери.

Нейната креативност и широк мироглед водят до навлизането й в света на имровизацията като отношението й към съвременния класически репертоар се характеризира със свобода и вдъхновеност присъщи и на нейните силно влияещи спонтанни импровизации. Биляна е дръзка личност и постоянна пътешественичка в непознатото.

Повече информация за изпълнителката:
www.myspace.com/bilianavoutchkova и
www.myspace.com/fluxsongs

Росен Захариев  е един от най-талантливите млади български тромпетисти. Работи предимно в областта на джаза.

В рамките на поредицата „Изкуство в безтегловност – свободна арт сцена София 2008”, осъществена с подкрепата на Столична програма „Култура”.
Вход: 7/5 лв.

Сподели в: