Музикален фестивал миксира сръбски духов оркестър, реге, български фолклор и джаз

SOFIA FUSION FEST 2015 – на 23 и 24 октомври в Mixtape 5. Най-шареното събитие обединява сръбски духов оркестър и рап по стихове на Гео Милев, български фолклор, реге и нюйорски джаз
 
 На 23 и 24 октомври в София ще се състои второто издание на най-шарения, разнообразен, забавен и нетрадиционен музикален фестивал у нас – SOFIA FUSION FEST 2015! В рамките на два дни, столичния клуб Mixtape5 ще посрещне десет от най-интересните по стил и облик родни банди, а на сцената му ще видим и чуем едни от най-впечатляващите и непознати за широката публика музикални инструменти! Българска фолклорна музика поднесена нетрадиционно, реге и женски вокален хор, тибетски звуци и хенг дръм формация са само част от “звуците” на фюжън феста.  Сред акцентите в програмата тази година безспорно ще е гостуването на сръбския духов оркестър KRISTIJAN AZIROVI (на 23 октомври), който е многократен носител на голямата награда на фестивала ГУЧА (за най-добър оркестър и за най-добър тромпетист). В рамките на събитието музикални сили ще обединят още ”Тъпани и Гайди”, “WakeЪп project”, “Harlem Jazz”, проект “Зората”, група “Мерудия”, Хор “Кипри” и много други.
 
Билетите са в продажба от 8 октомври в системата на www.Tickelogic.bg и неговите партньори. Билет за всеки от двата дни на събитието ще е с цена 10 лв (на предварителна продажба), а в дните на събитието (на вход) ще се продават по 15 лв. Фестивалните вечери са с начален час – 20.00ч.
 
Програмата включва:
 
На 23 октомври събитието ще стартира с единствената по рода си формация Древност и космос”, която поставя началото на първите звуколечебни  концерти у нас. Кристални и тибетски купи, диджериду, флейта, кахон, тъпан и женски вокали ще представят различна, релаксираща и зареждаща лечебна музика.

В програмата следва реге проектът “Мерудия”, включващ авторска музика с елементи на български фолклор.

Проект “Зората” пък ще демонстрира интересна комбинация между творчеството на големите български поети – Гео Милев, Христо Ботев и др. в хип-хоп вариант и под съпровод на виолончело.

“Harry + EXo + Max” е нестандартна фюжън формация с участието на EXo (Георги Пенков – ЕХо, HMSU, пионер на дъбстепа в България), Максим Хальов (Макс, барабани) и Захари Борисов (Хари, китара). Тримата ще разведат слушателите из дебрите на бас музиката в измеренията на дъбстеп, псайдъб, аутономик и текстеп. Ако тези музикални стилове не ви говорят нищо – то след петъчната вечер ще сте с една идея по-наясно какво стои (звучи) зад тях.

“Harlem Jazz” е поредица от концерти с участието на известни български джазмени, които пресъздават музиката и атмосферата на джаз сцената в Харлем, Ню Йорк от средата на миналия век. Проектът обещава експлозивна комбинация от бибоп и джаз-блус, както и ударна доза грууви boogaloo.

Кулминацията на вечерта ще настъпи с идването на сцената на сръбският духов оркестър на KRISTIJAN AZIROVIĆ, воден от именития виртуозен тромпетист. Оркестърът е добре познат у нас (след няколко успешни самостоятелни концерта в София), а по слава и награди оркестъра се нарежда до тези на Горан Брегович и Бобан Маркович.
Финалните акорди на 23 октомври ще поднесе DJ Lazy Face с неповторимо афтър парти.
 
На 24 октомври, “Happy Hang Friends” ще открие втората вечер на SOFIA FUSION FEST 2015. Hang е съвсем нов музикален инструмент и до този момент в България не са правени концерти с него. Групата обединява любителите на този  инструмент, който набира все по-голяма популярност по света и у нас. Hang е измислен преди близо 15 години в Швейцария, а в него се намират корени от древни инструменти, като индийският гатам, уду, тибетска арфа.

Хор “Кипри” ще поднесе свежото си настроение и репертоар от български фолклорни песни в изцяло женски състав. Киприте , разбира се контактуват много добре с публиката и е истинско удоволствие да ги гледаш и слушаш на живо.
Следва участието на Влада Томова и нейните “Балкански приказки” изпълнени акустично с глас, китара, контрабас, кавал и гост-изпълнител от Иран, който свири на уд.

Един от най-новите проекти в музикалното пространство и част от SOFIA FUSION FEST се казва WakeЪп! Project. В него вземат участие известни музиканти от Оркестъра за народна музика към БНР и певици и музиканти от Държавния  ансамбъл “Филип Кутев”. Всички те са артисти с дългогодишен опит, а в работата си преплитат български фолклор с модерно звучене.

“Тъпани и Гайди” ще сложат ударно точката на тазгодишния фюжън фестивал. В проектът участват оригинални родопски гайди в съчетание с диджериду, кахон, тъпан и вокали. Част от състава на групата е от проекта “101 каба гайди”, а останалите членове са част от група “Оратница”. Момчетата са представители на алтернативния фолклор и завладяват публиката с нетрадиционна и интересна фолклорна комбинация.

Снимка 2 – Хор "Кипри"
 

Сподели в: