Музикален подлез е новата атракция на София

София расте, но не старее. Девизът на нашата столица е напълно верен: тя расте на брой жители, на брой новопосторени сгради, на брой автомобили, но расте също и в културно отношение. Доказателство за последното е първият музикален подлез, който беше открит официално днес. Той се намира между бул. “Цариградско шосе” и ул. “Ал. Жендов”.

Проектът е дело на инициативата ПОдЛЕЗНО и, както останалите акции на младежите, има за цел да направи градската среда по-удобна и по-красива за всички.

Какво е музикалното на този подлез?
– стълби, боядисани като клавиши на пиано;
– оргафон – комбирация от орган и ксилофон, изработен от водопроводни тръби, на който може да се свири с джапанка, пластмасово шише или с длани;
– огромни декоративни тонколони и аудиокасети напомнят за близкото музикално минало;
– петолиние, изрисувано на стената ще учи децата на азбуката на музиката;
– схема на стъпките на "Чичовото хоро" от екипа на "Таратанци".

Как се свири на оргафона вижте и чуйте тук.

Идеята е подлезът да се превърне в още по-приятно място за сцена на талантливи музиканти. Засега няма график или програма на изпълненията, така че всички са поканени по всяко време, а публика винаги ще се намери.

ПОдЛЕЗНО е неформална инициатива на група младежи, които се обединяват през 2013 по време на форума "Идеите – това сме ние 2". Една от целите на екипа е възпитаването на градска култура. Съчетаването на музика, танц и изкуство с ъндърграунд творчеството и добавянето на функционални елементи (пейки, интерактивни инсталации) правят пространството на подлезите различно и привлекателно за минувачите, без значение от възраст и интереси. “Надяваме се, че повече хора ще припознаят мястото като свое и ще го пазят като ценна част от градската среда”, споделят от инициативата.

За да реализират проекта за музикалния подлез организаторите разчитат главно на доброволчески труд. Активната работа стартира още в края на миналата година с кампания за събиране на стари музикални носители. По‐голямата част от тях е предвидена за направата на артистични табла, с които да се декорират 4 от нишите в подлеза. С останалите музикални дискове, в средата на април, ентусиастите организираха детска работилница за третокласници от 32 СОУ “Св. Климент Охридски”.

Доброволческата работа продължава и на 25 юни, когато ще бъдат изработени декоративни пана от събраните дискове, касетки и плочи. На 26 и 27 юни младежите ще довършват художествените дейности в подлеза, а избрани с конкурс графитисти ще рисуват на музикална тематика. А на 28 юни всички са добре дошли за финалното почистване на подлеза.

Проектът е реализиран с подкрепата на Фонда за иновации в културата, администриран от Асоциацията за развитие на София. Финансова подкрепа екипът получава също от частни дарения от фирмите “Електра Помп” ООД, “Megger България” ЕООД и чрез кампания за crowdfunding в сайта на “ЗаБългария”.


Снимки: Ивет Лолова

Прочетете още:
Интервю с Ивайло Неделчев и Моника Георгиева

Сподели в: