Музеят на София става домакин на японските спортове и традиции

Демонстрациите ще се проведат на 27 октомври, събота,
от 10 ч. до 14:00 ч. в Музея на София (бившата Централна баня)

23 октомври 2012 г., София. Асоциация „Джайка Алумни в България“ и Посолството на Япония в България организират за трета поредна година демонстрации на японски спортове. Събитието постоянно се развива и обогатява и от демонстрации на осем спорта, водещи началото си в Япония, вече включва по-широко представяне на японските култура, философия и традиции.

Денят на японските спортове се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и е с вход свободен за всички желаещи.

Спортните демонстрации ще се извършват през 30 минути в трите зали на музея, а в една от тях ще се състои лекция по дзен. Посетителите ще имат възможност да облекат традиционната японска одежда юката и да се снимат пред автентичен фон – японски пейзаж или интериор.

Денят на японските спортове е част от програмата на 23-тите дни на японската култура в България, организирани от Посолството на Япония в България и Клуба на приятелите на Япония в България – „Нихон Томоно Кай“.

Спортовете, които ще се представят, са джудо, сумо, карате, шин киокушин карате, такемусу айкидо, кендо, бадминтон и теншин шоден катори шинто рю. Спектакълът, проява на японския дух, е силно въздействащ, особено върху подрастващите.

Денят на японските спортове има за цел да популяризира японската философия и традиции и да обедини усилията за сплотяване и утвърждаване на българската общност, свързана с Япония. Ще бъдат демонстрирани и популярни традиции от японската култура, кухня и стил на живот – чайна церемония, икебана, бонзай, калиграфия, традиционен японски шах ГО, японска поезия – хайку, японска кухня, представяне на юката/кимоно (ежедневно облекло), на научно-популярни филми за Япония, и др.

По традиция на събитието присъстват много организации и личности, свързани емоционално и професионално с Япония, студенти, ученици и спортисти.

За Асоциация „Джайка Алумни в България“
Организация на българите, завършили обучението си по линия на Японската агенция за международно сътрудничество – JICA (Japan International Cooperation Agency). От 1993 до 2008 г. са обучени над 800 българи. Повече от 200 от тях общуват активно чрез средствата на web2.0 – интернет социални мрежи, а над 80 са участници в периодични срещи, семинари и дискусии по актуални проблеми на обществения и икономическия живот.

За Дните на японската култура в България
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и трета поредна година българската общественост има възможността да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.
Дните на японската култура през 2012 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Alliants, Astellas, Canon, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, Mazda, Meiji, Mitsubishi Corporation, Nissan, Toyota, Toshiba и YAZAKI.

Сподели в: