Музеят в Ихтиман получи дарение от римски артефакти

Германската принцеса от български произход Теофана фон Саксен направи дарение от римски артефакти в Ихтиман по случай Деня на народните будители.

“Целта на посещението ми е да направя дарение на музея в гр. Ихтиман. Дарявала съм вече в този град, тъй като той е на историческо място в България. Там е Траянови врата, а аз се занимавам с историята на тези римски улици, които минават и през България. Точно оттам, през Ихтиман, минава старата римска улица Via militaris, която по-късно се нарича Via Traiana. Затова дарявам на този музей – защото искам да изтъкна славното минало на тези земи тук. 

Аз живея в Германия, както знаете, така че и личен мой интерес е да покажа, че България има древна култура, че ние принадлежим към европейската култура  много отдавна, всъщност – по-рано и от Германия. Ние сме отдавна покръстени, България е дала четмото и писмото на източноправославната църква, затова смятам, че България има големи заслуги към света в културно отношение и това е една част от тях. 

Дарението се състои от римски предмети, намерени при разкопки – свидетелства за римската култура, присъствала на наша земя. Тези вещи са притежание на моето семейство от няколко десетки години и съм ги получила в наследство. Това са останки от римските войски, месингови скоби за закопчаване на легионерските брони от гьон, лампа с масло и фитил, няколко керамични съда и др. Също така – покрай тази римска улица са погребвани хора и в техните гробове са открити различни предмети, каквито се поставят в един гроб. Нося например няколко стъклени “шишенца за сълзи” – когато тъгували за някого, хората събирали сълзите си в шишенца и ги поставяли в гроба му като знак за това колко голяма е мъката им.” – споделя германската принцеса.
  
Дарението в Ихтиман не е първото такова дарение на принцеса фон Саксен – преди време Бургаският музей получи стрели от битката при Ахелой и сбирка от древни монети – за учебни цели на младите нумизматици.

На снимката: баронеса Теофана фон Саксен

Излезе списание за свещените места
Сходни мелодии, обичаи и лица издават произхода ни от земите на днешен Иран

Сподели в: