Музей "Иван Вазов" в София е с обновена фасада

Столичната къща-музей "Иван Вазов" вече е с нова, обновена фасада. Музеят се намира на улиците “Г.С. Раковски” и “Ив. Вазов" и е готов да посрещне своите посетители. Ремонтът не е случаен, той идва тъкмо навреме – за 165-ия рожден ден на Патриарха на българската литература, който ще се отбележи на на 9 юли.

Проектът по обновлението на фасадата е дело на екипа на арх. Христина Стоянова и е осъществен с подкрепата на Столичната община, Министерството на културата, фирма "Реставрация" ЕАД към Министерството на културата и частни дарители.

Къщата е построена през 1895 година и в нея националният ни писател живее и работи най-дълго време, припомня главният уредник на музея на Вазов, поетеса и писателка Мирела Иванова.

Тук, на простата дървена маса, покрита със зелено сукно, той създава някои от знаковите си творби: сборниците с разкази "Видено и чуто", "Пъстър свят" и "Утро в Банки", поетичните книги "Легенди при Царевец", "Под гърма на победите", "Песни за Македония", "Люлека ми замириса", "Не ще загине", комедиите "Вестникар ли?" и "Службогонци", историческите драми "Борислав", "Към пропаст", "Ивайло". Тук, в последните дни и часове от живота си, Иван Вазов работи над пиесата "Престолът", се припомня в съобщението.

Още приживе Вазовата къща се превръща в културно и обществено средище – скъп и чест гост тук е проф. Иван Шишманов, един от инициаторите за превръщането й в музей. Пет години след смъртта на поета, на 28 ноември 1926 година, тя отваря врати като първия български литературен музей.

Дългоочакваното обновление на фасадата се случва в навечерието на 165-ия рожден ден на Вазов, който ще се чества на 9 юли 2015 г.

Работно време:
Вторник, сряда, петък и събота: от 10 до 17 часа
четвъртък: от 13 до 17 часа,
Почивни дни – неделя и понеделник.

Входни такси:
Възрастни – 3.00 лв.
Ученици, студенти и пенсионери – 2.00 лв.
Беседа: 5 лв.
Беседа на чужд език: 10.00 лв.
Безплатен вход: всеки последен четвъртък на месеца и всеки приемен ден за униформени войници, хора с увреждания и деца до 7 години.
За справки и записвания – тел. 02/ 988 12 70
За посещение – звънете!

Национален литературен музей, София, ул. “Г.С.Раковски” №138
Тел. 02/ 987 34 14, имейл: nlmuseum@abv.bg

Вижте още:
Какво, къде в София: Университетска ботаническа градина
Какво и къде в София: Боянската църква
Какво, къде в София: Университетска ботаническа градина

 

Сподели в: