Мтел и "Очи на четири лапи" обучават рекорден брой кучета водачи

Рекорден брой служебни кучета за хора с увреждания  – общо 15 – получи Мтел, на традиционното кръщаване, което се организира за десети пореден път от телекома и фондация „Очи на четири лапи“. Събитието се проведе в дома на фондацията и училището, където кучетата преминават към финалната и най-важна част от обучението си за водачи и асистенти.

Вече 14 години Мтел популяризира и подкрепя мисията на фондация „Очи на четири лапи“, която е единствената организация у нас, обучаваща кучета водачи за слепи хора. Училището е дипломирало 62 кучета водачи и 4 кучета асистенти – 56 кучета от тях са при своите стопани. Обучението на кучета асистенти стартира през 2016 г., като тяхната роля е да помагат на хора с двигателни проблеми. От тази година „Очи на четири лапи“ обучава и кучета асистенти за диагностика на диабетични кризи.

„В Мтел винаги сме подкрепяли значими каузи. „Очи на четири лапи“ е един от тези проекти, които промениха нагласите на институциите и на обществото, към хората с увреждания. Искам да им благодаря и да допълня, че ни остава ще много работа, но съм сигурна, че заедно ще се справим“, сподели Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел.

„Мтел бяха първите, които ни подадоха ръка за нашата мисия. Те бяха до нас, когато идеята за училището за кучета водачи още се реализираше на практика и продължават да са с нас, когато разширяваме дейността си и обучаваме и кучета асистенти“, обяви Албена Алексиева, председател на фондация „Очи на четири лапи“. Тя допълни, че без подкрепата на спонсори и донори, фондацията не би съществувала, защото 70% от средствата за работа се формират именно по този начин.

Мтел е основен спонсор на фондация „Очи на четири лапи“ от 2003 година насам. Компанията подкрепя и популяризира мисията на фондацията сред обществото, като през годините е дарила над 500 000 лева за каузата.

Основната дейност на „Очи на четири лапи“ е да рехабилитира и реинтегрира хора със сетивни и двигателни увреждания с помощта на служебни кучета. Фондацията обучава кучета водачи и безвъзмездно ги предоставя на слепи хора, които също минават курс на обучение за работа и живот със служебните кучета. Неправителствената организация също обучава и инструктори и развива мрежа от приемни семейства за социализация на бъдещи кучета водачи.

Сподели в: