Мрежата за късометражно кино и анимация Future Shorts се завръща с “Програма за Шампиони”

Световната мрежа за късометражно кино и анимация Future Shorts се завръща в България с нова и силна програма и редовни прожекции. През месец януари “Програма за Шампиони” ще представи специална селекция от най-добрите късометражни филми и анимация за 2010 и 2011 година в четири града в страната: Русе, Варна, Пловдив и София.

Заглавията от програмата са носители на най-престижните световни награди за кино: Оскар, Златна мечка от Берлинале, Сънданс, Кан, БАФТА и др. и ще ни потопят дълбоко във водите на човешките екзистенциални въпроси, любовта и магнетичната сила на светлината. В “Случай с банка” ще разберем как изглеждат в действителност банковите обири, а с “Външният свят” ще навлезем в една сюрреалистична провокативна вселена. “Богът на любовта” пък е изобретателна комедия за любовта, снимана като дипломна работа, а през 2011 година с Оскар за най-добър игрален късометражен филм.

Програма за Шампиони” – януари 2012 г.

Случай с банка /Incident By a Bank/
Реж: Рубен Остланд / 12 мин. / Швеция / 2009
Как изглежда един неуспешен банков обир?! С помощта на 100-тина души режисьорът Рубен Остланд пресъздава детайлно и хумористично банков обир, случил се в Стокхолм през 2006 г. Какво представляват в действителност банковите обири и имат ли те нещо общо с фалшивите образи от холивудските филми?
Носител на наградата “Златна мечка” от Берлинале.

По-дълбоко от вчера /Deeper Than Yesterday/
Реж: Ариел Клейман / 20 мин. / Австралия/ 2010
Руски екипаж на военна подводница страда от тежка форма на изолация, достигаща до лудост. Филмът е заснет в стара военна подводница. Режисьорът споделя, че колкото по-тясно и неудобно е било по време на снимките, толкова по-хубави са станали кадрите. Критиците сравняват историята на филма с драмата “На дъното” от Максим Горки.
Носител на Наградата за късометражно кино Сънданс и две награди от фестивала в Кан.

Външният свят /The External World/
Реж: Дейвид О’Райли / 17 мин. / Германия, Исландия / 2010
Момче се учи да свири на пиано в един потискащ и тъмен свят на тревоги и страхове. Филмът е седемнадесет минутна, сюрреалистична анимация, а темите са от телевизионните сериали, поп културата, киното и видеоигрите. Някои го обявяват за “уникална деконструкция на Вселената”, но режисьорът О’ Райли обяснява, че обича да снима експериментални филми с емоционална фикция.
Носител на наградата за “Най-добър анимационен филм” от филмовия фестивал в Тампере.

Луминарис /LUMINARIS/
Реж: Хуан Пабло Сарамейя / 6 мин. / Аржентина / 2011
Филмът е вдъхновен от аржентиската танго пиеса „Звезден дъжд” (“Lluvia de Estrellas”). Луминарис разказва историята на мъж, който живее в свят, контролиран от светлината. Всеки ден жителите на този измислен свят се събуждат и тръгват на работа, подтиквани от извънредната й сила. Сарамейя е използвал техниката на стоп моушън анимацията, като е постигнал арт деко визия и внушение на чернобяло кино. “Първоначално бях решил да снимам анимация с кукли, но после направих няколко пробни снимки в градините на Фонтевро, просто за забавление, и така семената на сегашния филм бяха посяти, както и идеята за светлината като магнетична сила”, казва Сарамейя.
Филмът е отличен с Награда на публиката и награда ФИПРЕССИ от Международния фестивал за анимационни филми в Анеси, Франция.

The Eagleman Stag
Реж: Майкъл Плийз / 9 мин. / Великобритания / 2010
The Eagleman Stag е уникална, девет минутна стоп моушън анимация, която взе награда БАФТА в края на 2011 г. Филмът е мрачно-комичен разказ за един мъж, обсебен от идеята за различно възприятие на времето и странната му връзка с един бръмбар. Оркестровата музика е специално написана за филма.
Носител на Награда за най-добър късометражен филм на Британската филмова академия БАФТА, за 2011.

Богът на Любовта /God of Love/
Реж: Люк Матени / 19 мин. / САЩ / 2010
Люк Матени написва, режисира и участва в този деветнадесет минутен филм като дипломна работа за завършването на Университета в Ню Йорк. А получава Оскар за Най-добър игрален късометражен филм за 2011 г. Чудесна, изобретателна и весела комедия за любовта и връзката й с играта Дартс.
Носител на Оскар за 2011 за Най-добър игрален късометражен филм.

Прожекции:

София
27 януари (петък) – Дом на киното – 21:00 ч.
31 януари (вторник) – Червената къща – 19:30 ч.

Пловдив
26 януари (четвъртък) – Клуб Alcohol – 18:30 ч.
/ул. Лейди Странгфорд 5, над Джумаята/.

Варна
26 януари (четвъртък) – Кафе театър във Фестивален център Варна – 21:00 ч.

Русе
26 януари (четвъртък ) – Регионален исторически музей – 18:30 ч.

Още на Kafene.bg:

Програмата на НДК от 16.01 до 22.01.2012

Сподели в: