"Моята майка" – от 8 януари по кината

Коопродукцията на Италия и Франция – "Моята майка" тръгва по кината от 8 януари. Филмът умело съчетава елементите на драма и комедия.

Маргерита (Маргерита Буй)e съвременна жена, балансираща между кариерата си на филмов режисьор и дъщеря си, чийто родителски права дели по взаимно съгласие с бащата. Тя прекарва дните си на снимачната площадка, където снима новия си филм с участието на голяма холивудска звезда – Бари Хъгинс (Джон Туртуро). Несериозен и на моменти дори забавен, той непрекъснато бърка репликите си и подлудява рeжисьорката и целия екип.

По време на снимките Маргерита осъзнава неизбежната истина за предстоящата загуба на нейната майка, която е на смъртно легло. И въпреки, че брат й Джовани (Нани Морети) я подкрепя и заедно поделят грижите за болната им майка, Маргарита осъзнава, че е невъзможно да отдели личния си живот от работата си на снимачната площадка. Объркана, изплашена, уморена тя трябва да се справи с подрастващата си дъщеря, умиращата си майка, филма, раздялата с приятеля си…

„Моята майка“ е топла, човешка и затрогваща семейна история на известния и обичан италиански режисьор Нани Морети. Той е режисирал някои от най-добрите италиански филми през последните двадесет години, включително и филма „Стаята на сина“, носител на Златна палма, Кан 2001 г. С филма „Моята майка“ италианския филмов майстор се завръща към автобиографичните теми, с които се характеризират по-ранните му филми.

„Моята майка“е фино, нежно и внимателно балансирано изследване на любовта, загубата и натиска на съвременния живот.
С „Моята майка“ Морети предлага една различна гледна точка към стареенето и смъртта на родител. И вместо мрачен и меланхоличен филм, той ни поднася своите комични  колебания, в които радостта и траура може да бъдат неразривно преплетени.

Филмът „Моята майка“ се разпространява в България с подкрепата на Програма "Творческа Европа – Медиа".

Творчески екип на филма:

Режисьор: Нани Морети
Сценарий: Нани Морети, Франческо Пиколо и Валия Сантела
Оператор: Арналдо Катинари
Монтаж: КлелиоБеневенто, Дизайнер на продукцията: Паола Бизари, Костюми: Валентина Тавиани, Звук: Алесандро Занон
Продуцент:Нани Морети и Доменико Прокачи

Участват актьорите: Нани Морети, Маргерита Буй, Джулия Лазарини, Джон Туртуро, Пиетро Рагуса, Джанлука Гоби, Франческо Бранди, Беатриче Манчинии др.

Продукция на SACHER FILM/FANDANGO/LE PACTE/ARTE FRANCE CINEMA/
RAI CINEMA
Световен разпространител: FILMS DISTRIBUTION
Разпространител за България: БЪЛГАРИЯ ФИЛМ ВИЖЪН
Премиерна дата за България: 08.01.2016
Световна премиера: 16.04.2015

Фестивали, награди и номинации:

Кан, Конкурснапрограма, Номинация Златна палма за Нани Морети; Награда на екуменическото жури.

2 награди „ДавиднаДонатело” – занай-добраактрисанаМаргеритаБуй и поддържащаактрисанаДжулияЛазарини

7 номинацииза „ДавиднаДонатело” – занай-добърфилм, най-добър режисьор, за поддържащактьорнаНаниМорети, сценарий, монтаж, звук и грим.
Европейски Филмови награди – номинации за най-добър режисьор и за най-добра актриса.

Сподели в: