"Моята Америка" е сред новите изложби на "Шипка" 6

На 23 юни (вторник) 2009г. от 18.00 часа се открива изложба "Моята Америка" на художничката Виолета Гривишка. Картините са вдъхновени от места в Америка. Освен акварелни творби тя представя и литографии. Изложбата показва различно искрено боравене с живописната материя, която изгражда нетрадиционни като композиция и наивистични като стил творби.

Флорида, крайбрежието на Атлантическия океан, Палм Бийч, Ню Йорк, Бостън, Провиданс са местата, които са вдъхновили Виолета Гривишка при трите й пътувания в Америка. На тях тя посвещава настоящата си изложба „Моята Америка”. Авторката не само се потапя в тяхната атмосфера, но и открива тяхната романтика, движение и ритъм, съпреживява ги. Трансформира през собствените си виждания реалните образци и оставя своя отпечатък в цвят.

Виолета Гривишка е родена през 1937 в гр. Плевен. През 1962 г. завършва графика в Художествената академия при проф. Евтим Томов. Работила е като художник и сценограф на Плевенския драматичен театър. Като автор на свободна практика и към различни институции до днес е участвала в почти всички общи изложби. Тя има свое запазено място в българската графика с богато-нюансиран, оригинален език.

Сподели в: