Московският джаз квартет "Денис Шулгин" идва в България

С концерти на московския джаз квартет "Денис Шулгин” през август 2008 г. продължава Годината на Русия в България, която се организира от министерствата на културата на двете държави.

Московчани ще свирят пред софийска публика на 8 август от 19:30 часа до езерото "Ариана”. На 9 август също от 19:30 часа е концертът им на площад "Стефан Стамболов” №1 в Пловдив, който се организира съвместно с община Пловдив.
       
На 10 и 11 август 2008 г. музикантите от "Денис Шулгин” ще имат изяви и на джаз феста в Банско. Всичките концерти на джаз квартета ще са с безплатен вход.

Московският ViolinJazz квартет "Денис Шулгин” е създаден от музиканти като колектив – творческа лаборатория. Участниците в квартета взимат за основа традициите на цигулковия джаз, като може да се направи асоциация и с произведенията на С. Грапели, С. Смит, Ж.Л. Понти. Музикантите творчески преосмислят и разкриват нови инструментални възможности пред цигулката не само като класически инструмент. Ерудицията им позволява да се обединят традициите на виртуозната цигулкова школа от епохата на Николо Паганини, но вече със съвременно звучене, ритми и синтез на електроника и акустика.

Денис Шулгин (цигулка)
е създател и идеен ръководител на квартета. Другите членове са са Гайдар Марк (контрабас), Алексей Наджаров (пиано) и Петър Талий (ударни). Московският ViolinJazz квартет "Денис Шулгин” съединява експресивност, присъща за хот-джаза, композиционни експерименти и интелектуализъм, пост би-боб с виртуозната техника и ерудиция на изпълнителите, които са завършили класическата школа на академичната консерватория. Към техния репертоар, простиращ се от Джорж Гершуин и Глен Милър до Майлс Дейвис и съвременен джаз рок, трябва да допълним и изключителна пластичност, изобретателност и богатство на звученето на квартета. Те са музиканти – единомишленици, вярващи в себе си и обединени от общи творчески идеи.

Още за джаза

Сподели в: