Моряна по пътя към висшата мода

Моряна Филипова е млад дизайнер, с вече две колекции зад гърба си, като вече работи по трета. Тя показва и доказва, че годините нямат значение по пътя към мечтите и че единственото, което е наистина важно, е силното желание за постигане на дадена цел и усилената работа.

Какво те вдъхнови да създадеш първата си колекция?

Един ден след училище посетих изложба на Чипровски килими и носии в Етнографския музей. Там ме посрещна много мила жена, която тъчеше килими на стан и ми разказа какво означават символите и как мога да ги вкарам в една дреха. Тя ме вдъхнови да използвам тези позабравени мотиви в съвременното облекло. Накара ме да се замисля как мога да запазя българското в забързаното ни сиво ежедневие.

Така започнах да изучавам шевиците и открих, че са нещо много специално. Освен, че са украсявали дрехите на предците ни, носят в себе си и много по-дълбоко значение. Българската шевица е едно от най-ценните ни постижения и достойнства в културно отношение. Тя е израз на богата душевност. Символиката ѝ е пряко свързана с цветовете и елементите, които се използват за направата ѝ.

Разкажи на читателите на Kafene.bg какъв беше твоят път от първата ти колекция до сега?

От малка знаех, че искам да създам нещо свое и вярвах дълбоко, че един ден това ще се случи. Повратният момент за мен беше, когато се записах за участие в програмата ABLE Mentor. Там научих, че за мечтите няма възраст и граници и вече не е необходимо да чакам. Запретнах ръкави и започнах. По време на проекта успях да постигна изключително високи резултати и да създам първата си дизайнерска колекция. С края на програмата обаче дойде и значително по-голямото количество работа. Стартирах бизнеса си, създадох втората си колекция, а в момента вече работя и по трета.

Какво се случва с втората ти колекция?

Роклите от втората ми колекция “Танцът на цветовете” са изключително свежи и стилни. Колекцията е насочена към по-млади жени и роклите са предназначени предимно за официални поводи. Вече не сме в сезона на баловете, но се надявам скоро да видя и абитуриентки, облечени с мои модели.

Модата и дизайнът за теб са работа или начин на живот?

Модният дизайн е начин на живот за мен. Още от малка се интересувам от изкуство. Обожавам да създавам всякакви неща.

Разкажи малко повече за проектите, в които си участвала или участваш, за наградите, които си печелила.

В началото на тази година участвах в програмата на ABLE Mentor, откъдето започна всичко. Създадох първата си колекция в рамките на проекта, който е с продължителност от 3 месеца. Малко след приключването на проекта, заработи и онлайн магазинът ми и започнах с продажбата на първите си дизайнерски модели. С вече развиващия се бизнес, кандидатствах в конкурса за жени – предприемачи – Entrepregirl. Спечелих първа награда и 100% стипендия за престижно обучение в сферата на маркетинг мениджмънта. През август тази година станах и национален победител за 2017 в категория „Моден дизайн“, раздел „Етно мода“ на Bulgarian Fashion Awards.

Как се чувставаш, като вървиш по пътя си и малко по малко сбъдваш мечтите си?

Чувствам се щастлива и готова да се срещна с още трудности, провали и успехи , за да достигна до сбъдването на голямата си мечта – да се превърна в успешен моден дизайнер, както в България, така и в чужбина.

Сподели в: